Academicianul Alexandru Surdu – un filosof al spiritului românesc: Patriarhul Daniel

Mesajul de condoleanțe al Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la slujba de înmormântare a Academicianului Alexandru Surdu, marți, 15 decembrie 2020:


Academicianul Alexandru Surdu – un filosof al spiritului românesc

Am primit cu adâncă tristețe vestea trecerii din această viață, la venerabila vârstă de 82 ani, a academicianului Alexandru Surdu, Președintele Secției de Filosofie, Teologie, Psihologie și Pedagogie a Academiei Române.

Academicianul Alexandru Surdu s-a născut la data de 24 februarie 1938, în orașul Brașov. Între anii 1952 și 1955, a fost elev al Liceului „Andrei Șaguna” din Brașov, continuând apoi studiile, între anii 1956 și 1957, la Facultatea de Construcții Civile și Industriale a Institutului de Construcții din București.

În anul 1958, este admis la Facultatea de Filosofie a Universității București, pe care o absolvă în anul 1963. Teza de licență pe care a prezentat-o, Dialectica abstracţiei, a fost foarte apreciată, primind nota zece și a fost hotărâtoare pentru repartiția sa la Institutul de Filosofie al Academiei Române.

În anul 1964, devine cercetător la Centrul de Logică al Academiei Române, înființat și condus de academicianul Athanase Joja. În anul 1971, Alexandru Surdu publică lucrarea de doctorat Logică clasică și logică matematică, pe care reușește să o susțină, în anul 1976, cu profesorul Ion Didilescu, din cauza trecerii la cele veșnice, în anul 1972, a coordonatorului științific inițial, academicianul Athanase Joja.

În anul 1975, regimul comunist a desființat Centrul de Logică al Academiei de Științe Sociale și Politice, condus în ultima perioadă de Academicianul Tudor Bugnariu. În acest context, Alexandru Surdu a fost repartizat cercetător la Biblioteca Centrală Universitară din București, în cadrul căreia a elaborat lucrări informative de filosofie contemporană, sociologie, istorie și literatură.

Ulterior, prin intervenția lui Constantin Noica, Alexandru Surdu obține transferul la Institutul de Cercetări Pedagogice și Psihologice al Ministerului Învățământului, alcătuind lucrări despre psihologia gândirii creative și pedagogie, ocupându-se cu inițierea elevilor și studenților în cercetarea științifică.

În anul 1982, din cauza desființării Institutului de Cercetări Pedagogice și Psihologice, Alexandru Surdu este transferat ca bibliotecar la Biblioteca Facultății de Medicină Veterinară a Institutului Agronomic din București.

Și de această dată, prin intervenția lui Constantin Noica, Alexandru Surdu obține, în anul 1984, transferul la Muzeul Literaturii Române din București, unde întocmește ediții critice ale operelor lui Mihai Eminescu, Titu Maiorescu, Lucian Blaga și Stefan Odobleja.

Între anii 1990 și 2000, Alexandru Surdu lucrează ca redactor șef al „Revistei de filosofie” și „Revue roumaine de philosophie”. În anul 1992, Alexandru Surdu este ales membru corespondent al Academiei Române și devine membru al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Brașov.

Din anul 1992 până în anul 2007 a fost profesor la Catedra de filosofie a Universității București; a predat și la Facultatea de Psihologie a Universității „Titu Maiorescu” din București, activitatea sa științifică fiind concretizată în peste 650 de lucrări, studii și articole publicate în domeniul logicii și istoriei logicii, epistemologiei și filosofiei generale, continuând linia de cercetare academică a marelui filosof Constantin Noica.

În anul 1993, este ales membru titular al Academiei Române și Președinte al Secției de filosofie, teologie, psihologie și pedagogie a Academiei Române. În perioada 1997–2020, conduce în calitate de director, Institutul de Filosofie și Psihologie „Constantin Rădulescu-Motru” al Academiei Române.

A fost distins cu Premiul „Vasile Conta” al Academiei Române (1975), cu Premiul „Octav Șuluțiu” al Uniunii Scriitorilor (1996), cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler (2004), Crucea Voievozilor Maramureșeni (2015) și Crucea Șaguniană (2015).

Apreciem, în mod deosebit, respectul pe care domnul Academician Alexandru Surdu l-a arătat pentru Biserica Ortodoxă Română și mai ales, strădania de a sublinia rolul benefic al credinței în formarea și păstrarea valorilor poporului român.

În aceste momente triste pentru toți cei care l-au cunoscut și prețuit, adresăm tuturor cuvânt părintesc de mângâiere sufletească și îi încredințăm de întreaga noastră compasiune.

Ne rugăm Domnului Iisus Hristos, Cel ce este „Învierea și Viața” (Ioan 11, 25), să odihnească sufletul robului Său, Alexandru, împreună cu drepții, în lumina, pacea și iubirea Preasfintei Treimi, să mângâie ucenicii îndoliați și pe toți cei care, astăzi, sunt întristați de plecarea dintre noi a domnului Academician Alexandru Surdu. 

Veșnica lui pomenire din neam în neam!

Cu părintești binecuvântări și condoleanțe pentru toți cei îndurerați,

† Daniel
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Foto credit: Ziarul Lumina


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente