Academia Română serbează Ziua Limbii Române printr-o dezbatere dedicată evoluţiei lingvistice

Evoluția limbii române și promovarea ei în comunitățile din afara granițelor țării sunt principale teme abordate în cadrul dezbaterii organizate de Academia Română cu prilejul Zilei Limbii Române.

Evenimentul va avea loc luni, 31 august, în parcul Academiei Române din Calea Victoriei nr. 125, începând cu ora 11:00.

Dezbaterea va fi moderată de acad. Bogdan C. Simionescu și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinți ai Academiei Române.

Vor susţine prezentări: prof. Gabriela Pană Dindelegan, membru corespondent al Academiei Române, Monica Cristina Anisie, Ministrul Educației și Cercetării, Ion Hadârcă, membru corespondent al Academiei de Științe a Republicii Moldova, și Mirel Taloș, președinte interimar al Institutului Cultural Român.

„Dezbaterea organizată la Academia Română răspunde primei misiunii a celui mai înalt for cultural și științific al României, aceea de normare și cultivare a limbii naționale, prin elaborarea de dicționare, gramatici, antologii de texte, studii și cercetări, precum și prin manifestări culturale destinate promovării limbii române ca principal factor identitar”, precizează organizatorii.

„Ziua Limbii Române“ este sărbătorită în fiecare an la data de 31 august ca urmare a unei inițiative legislative din anul 2011, votată de Parlamentul României prin Legea nr. 53/2013.

„Ziua Limbii Române“ a fost stabilită, în mod simbolic, la aceeași dată cu sărbătoarea similară instituită în anul 1990 în Republica Moldova sub numele „Limba Noastră“, pentru a transmite mesajul că limba română este o limba vorbită nu numai între granițele țării, ci și dincolo de frontiere.

Foto credit: Arhivă Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente