Academia Română | Operă a sculptorului Constantin Brâncuşi expusă la Muzeul de Artă Veche

cap de copil detaliu

Academia Română va expune în data de 20 – 21 mai 2017, în cadrul evenimentului „Noaptea Muzeelor“, statueta  „Cap de copil“ realizată de Constantin Brâncuși, informează Biroul de presă al Academiei.

Lucrarea va putea fi văzută la Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici“ al Academiei Române, din strada Dr. Nicolae Minovici, nr. 3, vreme de 10 ore, în intervalul 16:00-02:00.

Intrarea este liberă și se asigură ghidaj de specialitate.

Statueta a fost realizată de Constantin Brâncuși în perioada sa pariziană de creație și atestă stilistic influența pe care Auguste Rodin a exercitat-o asupra tânărului sculptor român. Inițial, lucrarea – bronz patinat, datat 1906, de mici dimensiuni (36 x 26 x 8 cm) – a aparținut colecționarului Victor N. Popp, care a obținut-o la Paris, la scurtă vreme după organizarea unei subscripții în favoarea sculptorului, aflat la acea vreme în condiții economice precare.

În 1956, când a fost expusă în cadrul expoziției omagiale la Muzeul de Artă al României, ea figura deja în colecția George Oprescu. Academicianul G. Oprescu a donat Academiei Române locuința sa din str. Clunet, nr. 16, împreună cu o valoroasă colecție, între obiectele de artă numărându-se și statueta lui Constantin Brâncuși.

Expunerea acestei lucrări la Noaptea Muzeelor 2017 anticipează deschiderea Muzeului de Artă „Acad. G. Oprescu“ al Academiei Române, la finele acestui an, după încheierea lucrărilor de restaurare executate la imobil.

Statueta „Cap de copil“ este una dintre puținele lucrări ale lui Constantin Brâncuși aflate în România, fiind înscrisă în categoria „Tezaur“ a Patrimoniului Național Mobil (2013/24.01.2005). Ea va reintra în circuit expozițional public odată cu inaugurarea Muzeului de Artă „Acad. G. Oprescu“ al Academiei Române.

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Mănăstirea Mușinoaele are un nou stareţ

Ieromonahul Sofronie Nechita este noul stareţ al Mănăstirii Mușinoaele din Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Părintele a fost prezentat obştii duminică de Înaltpreasfinţitul Părinte Ciprian, care şi-a exprimat convingerea că noul stareţ va continua cu aceeași…