Academia Română marchează în mod festiv împlinirea a 153 de ani de la înfiinţare

Academia Română, cel mai înalt for naţional de consacrare ştiinţifică şi culturală, marchează joi în mod festiv împlinirea a 153 de ani de la înfiinţare.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române, membrii instituţiei se vor reuni joi în Adunare Generală pentru a sărbători această aniversare.

Evenimentul se va desfăşura în Aula Academiei Române, începând cu ora 11:00.

Sesiunea festivă va fi deschisă de acad. Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care va vorbi despre parcursul istoric al Academiei Române și rolul jucat de aceasta în împlinirea destinului poporului român ca națiune unită și independentă.

La eveniment participă personalități ale științei și culturii din România și, ca invitați speciali, echipe de elevi cu rezultate excepționale la olimpiadele internaționale.

Pe data de 1/13 aprilie 1866, la numai câțiva ani de la unirea Principatelor Române, era semnat decretul de întemeiere a Societății Literare Române, ca instituție fundamentală a țării, menită să contribuie la cultivarea și dezvoltarea identității naționale și la consolidarea tânărului stat român modern.

Transformată, în 1879, în Institut Național cu denumirea Academia Română, instituția a primit ca misiune principală cultivarea „limbii și a istoriei naționale, a literaturilor, a științelor și frumoaselor arte”, ideal pe care membrii săi l-au slujit vreme de peste un secol și jumătate.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

PS Ignatie: De ce trăim stări de anxietate?

Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, a oficiat duminică Sfânta Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. La predică, ierarhul explicat pasajul evanghelic Despre grijile vieții, accentuând modul simplu în care omul ar trebui se raporteze la…