Academia Română marchează festiv a noua ediție a Zilei Culturii Naționale

Academia Română organizează marți, 15 ianuarie 2019, sesiunea festivă „Ziua Culturii Naționale”.

La manifestarea moderată de acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, este anunțată prezența Președintelui României, Klaus Iohannis, dar și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Sesiunea festivă

Din partea Academiei Române vor susține prelegeri acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, și acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, cu temele „Cultura: A câta putere în stat?”, respectiv „Statalitatea românească și vechile sale lăcașuri”.

Acad. Mihai Cimpoi va aduce, în alocuțiunea intitulată „Eminescu și Basarabia”, un omagiu poetului național și rolului esențial pe care poezia acestuia l-a avut în păstrarea și cultivarea limbii române și a identității naționale dincolo de granițele țării.

Potrivit unui comunicat remis Agenției de știri Basilica vor fi prezenți și ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, și ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer Daniel Breaz.

Recital de poezie, concert, expoziție foto

Sesiunea festivă va fi urmată de un recital de poezie oferit de actorul Dorel Vișan și de un concert susținut de „Camerata Regală”.

De Ziua Culturii Naționale, Foaierul Ateneului Român va găzdui o expoziție foto-documentară realizată de Biblioteca Academiei Române, în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române.

Publicul va avea ocazia să admire unul dintre cele mai prețioase manuscrise eminesciene aflate în colecțiile Bibliotecii Academiei Române, Manuscrisul 2261, conținând „Legenda Luceafărului”, precum și monumentala ediție facsimilată „Manuscrisele Mihai Eminescu”, în 38 de volume, un proiect realizat sub coordonarea acad. Eugen Simion.

Ziua Culturii Naționale

Ziua Culturii Naționale a fost propusă de Academia Română în urmă cu 10 ani și consfințită legislativ de Parlamentul României prin Legea nr. 238/2010.

Stabilirea Zilei Culturii Naționale de ziua aniversară a lui Mihai Eminescu aduce, pe de o parte, un omagiu memoriei celui mai mare poet al românilor și, pe de altă parte, propune ca temă de reflecție rolul pe care cultura îl are în păstrarea și cultivarea identității naționale, în condițiile diversității europene.

Sesiunea festivă din data de 15 ianuarie 2019 dedicată Zilei Culturii Naționale este organizată de Academia Română în parteneriat cu Fundația Națională pentru Știință și Artă, beneficiind de colaborarea cu Filarmonica Română, Muzeul Național al Literaturii Române, sub egida Primăriei Municipiului București, și Biblioteca Academiei Române.

Foto: arhiva Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente