Academia Română – Filiala Timișoara | IPS Ioan a participat la manifestarea „Cultura Banatului și Unitatea Națională”

În Aula festivă a Academiei Române – Filiala Timișoara s-a desfășurat miercuri manifestarea cultural-științifică Cultura Banatului și Unitatea Națională sub egida Institutului de Studii Banatice Titu Maiorescu, în cadrul Zilelor Culturii Naționale. IPS Ioan a participat la acest eveniment, alături de membrii Academiei, oameni de cultură, clerici și reprezentanți ai mediului universitar bănățean.

Mitropolitul Banatului a susținut în timpul desfășurării manifestării referatul Banatul în contextul internațional al Marii Uniri.

Cuvântul de deschidere și primul referat a fost susținut de Acad. Păun Ion Otiman, președintele filialei Academie Române, cu tema Cultura Banatului, între paradox și Baroc.

A urmat vizionarea filmului documentar La Oravița, lumina Eminescu, realizat de Vasile Bogdan de la TVR Timișoara.

Criticul și istoricul literar Cornel Ungureanu, președintele Uniunii Scriitorilor din România, filiala din Timișoara a prezentat nume și personalități ale Unirii în Banatul de ieri și de astăzi.

Manifestarea a avut și două momente artistice, oferite de studenți ai secției de actorie de la Facultatea de Teatru din Timișoara, care au prezentat pagini din creația eminesciană și recitalul Corului Armonii al Școlii Gimnaziale de muzică Filaret Barbu din Lugoj, condus de Claudia Crețiu, profesor de pian și cor la această unitate de învățământ.

Această manifestare cultural-științifică realizată cu ocazia Zilelor Culturii Naționale se află la a 9-a ediție, devenind o tradiție în urbea de pe Bega, pe care Academia Română – Filiala din Timișoara și Mitropolia Banatului o aduce în atenție iubitorilor de neam și cultură.

Foto Credit: Mitropolia Banatului

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…