Academia Română este preocupată de pregătirea omului pentru a face față evoluției tehnologice și inteligenței artificiale

Academia Română organizează joi, 18 aprilie 2019, cea de-a doua dezbatere științifică cu titlul „Impactul evoluției tehnologiei informației și comunicațiilor și a inteligenței artificiale asupra omului și societății”.

Manifestarea este inițiată și coordonată de acad. Ioan Dumitrache, secretar general al Academiei Române, și se va desfășura la Clubul Academicienilor din Calea Victoriei 125, începând cu ora 14:00.

Vor participa acad. Florin Filip, acad. Dan Dascălu, acad. Gheorghe Păun, acad. Dan Tufiș, prof. Cătălin Zamfir și prof. Mircea Dumitru, membri corespondenți ai Academiei Române, precum și Sorin Mândruțescu, Oracle România, Simona Sandu, Microsoft România, Radu Opriș, Hewlett Packard România, Fănel Enache, IBM România, Florin Talpeș, Bitdefender, dr. Andreas Wield și dr. Gheorghe Pascovici, prezenți și la prima dezbatere pe această temă, organizată în data de 14 martie 2019.

Document-declarație

Potrivit comunicatului remis Agenției de știri Basilica de Academia Română, această a doua ediție a dezbaterii are ca obiectiv discutarea și finalizarea unui document-declarație care va sintetiza opiniile participanților cu privire la cele 14 teme lansate în discuție la prima ediție.

Declarația dorește să semnaleze societății riscul creșterii decalajului între evoluția extrem de rapidă a tehnologiei și capacitatea oamenilor de a o utiliza și controla. Problematica abordată are în vedere câteva componente esențiale pentru dezvoltarea societății românești și anume: sistemul de educație național, economia românească, sistemele de comunicare și socializare la nivel național și global, rolul și locul mașinilor inteligente în societate.

Participanții analizează: gradul de pregătire a sistemului național de educație pentru a se adapta la evoluția spectaculoasă a tehnologiei digitale, capacitatea economia românești de a face față provocărilor generate de noua revoluție industrială, dar și teme cu un grad sporit de generalitate, precum: efectul utilizării permanente a acestei tehnologii asupra sănătății și calității vieții omului, necesitatea stabilirii unor standarde și principii etice în relația dintre agenții inteligenți naturali și cei artificiali, situația pieței muncii în condițiile în care mașinile și sistemele inteligente autonome vor diminua sau vor înlocui agenții umani.

Scopul principal al dezbaterii inițiate de Academia Română este de a prezenta direcții, acțiuni și măsuri pentru ca societatea să beneficieze de tehnologie și să nu fie blocată sau inhibată de extraordinara viteză cu care aceasta evoluează.

Foto credit: Blog Think Big

Comentarii Facebook


Știri recente