Academia Română comemorează împlinirea a 141 de ani de la declararea Independenței statului român

Biblioteca Academiei Române vernisează joi expoziția „Războiul de Independență 1877-1878“, dedicată aniversării a 141 de ani de la declararea Independenței statului român.

Evenimentul din în 10 mai 2018 va avea loc în sala de expoziții „Theodor Pallady“, începând cu la ora 10:00, și se va desfășura în prezența conducerii Academiei Române.

Organizatorii manifestării sunt: Biblioteca Academiei Române, prin Cabinetul de Stampe și Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară și Muzeul Național al Literaturii Române.

Expoziția urmărește traseul parcurs pentru dobândirea independenței începând cu pregătirile de război și până la recunoașterea independenței și suveranității României, la 13 iulie 1878, în cadrul lucrărilor Congresului de la Berlin.

 Curatorul expoziției este Gabriela Dumitrescu, șefa Cabinetului Manuscrise, carte rară al Bibliotecii Academiei Române.

Expoziția cuprinde lucrări semnate de Nicolae Grigorescu

Vor fi expuse peste 150 de lucrări din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române: gravură, litografie, scrisori și telegrame oficiale, presă. Vizitatorii vor putea admira opere celebre ale lui Nicolae Grigorescu, precum „Dorobanți în tranșee“, „Santinela“, „Atacul Opanezului“.

De asemenea, simezele expun  o selecție reprezentativă din lucrările lui H.N. Dembitzky care prezintă scene și momente din bătăliile decisive purtate în războiul de independență.

O parte din lucrări sunt:

  • „Luarea drapelului cavaleriei turcești de un cavalerist român“,
  • „Căpitanul Valter Mărăcineanu înalță drapelul românesc după cucerirea redutei Grivița“,
  • „Capitularea Plevnei. Armata turcă se predă generalului român Cerchez la 28 noembriu 1877“,
  • „Lupta de la Smârdan“,
  • „Osman Paşa rănit se predă prisonier“.

Un capitol important în cadrul expoziției este constituit de evocarea personalității viitorului Rege Carol I, a prezenței sale în fruntea armatei române, dar și a activității sale diplomatice, care sunt reliefate prin stampele lui E. Volkers.

 

 Expoziția poate fi vizitată în perioada 10-30 mai 2018, de luni până vineri, în intervalul orar 10-16.

Intrarea este liberă.

Comentarii Facebook


Știri recente