Acad. Eugen Simion, primul critic român care primește Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel

Academicianul Eugen Simion, Președintele Secției de literatură și filologie a Academiei Române, este câștigătorul pentru anul 2018 al Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, acordată de Societatea Internațională de Filologie.

Eugen Simion este primul critic român care primeşte această distincţie instituită ca echivalent al Premiului Nobel pentru Literatură, informează Adevărul.

Potrivit unui comunicat al Academiei Române remis Agenției de știri Basilica, Ceremonia de decernare va avea loc la începutul anului 2019 la Palatul Parlamentului European de la Strasbourg. Aceasta va fi urmată, conform regulamentului, de organizarea unei alte ceremonii în țara de origine a laureatului.

De-a lungul timpului, între laureații Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel s-au numărat nume prestigioase precum: prințul Nikolai Trubețkoi (1936), lingvistul danez Louis Trolle Hjelmslev (1956), lingvistul Roman Jakobson (1981), semioticianul Yuri Lotman (1991), teoreticianul literar Umberto Eco (2001), sinologul Göran Malmqvist (2011).

Medalia de Aur pentru Filologie Alfred Nobel

Ideea creării unui premiu special pentru critici sau cercetători în analiza gramaticii sau literaturii s-a născut odată cu acordarea, în 1927, a Premiului Nobel pentru Literatură filosofului francez Henri Bergson, care nu era nici poet, nici romancier. Astfel, s-a decis ca la fiecare cinci ani, Societatea Internațională de Filologie să acorde, după modelul Medaliei Fields pentru Matematică, o medalie de aur a filologiei în memoria lui Alfred Nobel.

Societatea Internațională de Filologie selectează și propune cinci candidați, laureatul fiind decis în urma votului a peste 200 de universități din întreaga lume, membre ale acestei societăți.

Acad. Eugen Simion

Acad. Eugen Simion, laureatul din acest an al Medaliei de Aur pentru Filologie Alfred Nobel, este critic și istoric literar, eseist și editor, profesor de literatură la Facultatea de Litere, Universitatea din București.

A predat cursuri de cultură și civilizație românească la Université Paris IV (Sorbonne) și a fost profesor invitat la Ecole Normale Supérieure de Paris (Fontenay-aux-Roses). Este director al Institutului de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu“ al Academiei Române.

Membru marcant al Academiei Române, titular din 1992, la numai un an după ce a fost ales membru corespondent. În perioada 1998-2006 a fost președinte al Academiei Române.

A inițiat și coordonat proiecte fundamentale ale Academiei Române, între care se numără „Dicționarul general al literaturii române”, facsimilarea integrală a manuscriselor lui Mihai Eminescu, colecția, de tip Pléiade, „Opere fundamentale“, din care au apărut până acum 200 de volume. Este fondator (1999) și președinte al Fundației Naționale pentru Știință și Artă sub egida Academiei Române.

Este membru al Academiei Europea (Londra), Academiei Regale de Științe și Litere din Danemarca, al Academiei de Științe Morale și Politice din Franța, al Academiei din Atena, al Academiei de Științe din Moldova și, recent, al Academiei de Științe și Litere din Serbia.

În scrisoarea remisă Academiei Române, Societatea Internațională de Filologie adresează felicitări laureatului, academicianul Eugen Simion, și României.

Foto credit: Basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente