Acad. Emilian Popescu a fost omagiat la Facultatea de Teologie pentru întreaga activitate

Acad. Prof. Dr. Emilian Popescu a fost omagiat marţi la Facultatea de Teologie din Bucureşti pentru întreaga activitate desfăşurată.

Academicianul a susținut în fața ierarhilor, profesorilor și studenților participanţi prelegerea „Două mari momente de răscruce în istoria creștină și bizantină. Oameni și Fapte”, în care a făcut referire la doi împărați bizantini: Sfântul Constantin cel Mare și Constantin al 9-lea Monomahul.

În timpul expunerii academice, Domnul Emilian Popescu a prezentat istoria ca fiind „nu numai o disciplină care dă informaţii asupra unor evenimente, dar ea este importantă şi pentru că ne arată ce s-a întâmplat în anumite perioade ale istoriei şi cum s-a întâmplat. Este un fel de învăţătură didactică pentru noi astăzi şi lucrul acesta a fost observat încă din cele mai vechi timpuri”.

„La mijlocul secolului al 5-lea Î.Hr. Marele istoric Tucidide scria că istoria este un câştig pentru toată viaţa. El vrea să spună că ceea ce dobândeşti din ceea ce ne arată istoria este un lucru folositor. Îţi dai seama că unele lucruri au fost făcute bine, altele nu, şi trebuie văzute cauzele care au contribuit în special la bine ca să le promovăm şi noi în ziua de astăzi”, a explicat academicianul, potrivit Radio Trinitas.

Evenimentul a continuat cu mai multe luări de cuvânt.

IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a evidenţiat că academicianul s-a remarcat în mod special prin cercetarea și evidențierea documentelor care atestă apostolicitatea creștinismului românesc.

Cuvinte de apreciere au fost adresate și de vicepreședintele Academiei Române, academicianul Victor Spinei, care a transmis „felicitări din partea conclavului academic” şi a menţionat că Domnul Emilian Popescu „se bucură de un prestigiu deosebit”.

Au urmat apoi luări de cuvânt din partea decanilor Facultăților Ortodoxe de Teologie din Iași și Sibiu și de alți invitați.

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, a prezentat primul volum apărut recent la Editurile Academiei Române și Basilica, semnat de Academicianul Emilian Popescu. Lucrarea poartă numele Studii de istorie și de spiritualitate creștină.

„În cele 33 de studii publicate se regăsesc preocupări referitoare la etnogeneza poporului român şi la continuitatea neîntreruptă a acestuia în mileniul migraţiilor, pătrunderea creştinismului pe teritoriul ţării noastre şi mai ales rolul fundamental pe care l-au avut cei doi apostoli din Betsaida Cezareei, Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Apostol Filip”.

„Domnul Academician Emilian Popescu, prin cercetările amănunţite, printr-o mulţime de argumente suplimentare, epigrafice, literare, istorice, arheologice, a stabilit pentru totdeauna fără nicio tăgadă că într-adevăr creştinismul românesc are o dublă ascendenţă apostolică prin lucrarea celor doi apostoli: Andrei şi Filip”, a spus Preasfinţia Sa.

Anul acesta, Domnul Academician Emilian Popescu, recunoscut ca cercetător de excepție în domeniul istoriei, arheologiei și epigrafiei antice și creștine, precum și al spiritualității bizantine, a împlinit 90 de ani.

Foto Credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…