A VI-a ediție a Colocviilor de la Nicula

A VI-a ediție a Colocviilor de la Nicula s-a desfășurat sâmbătă, 26 septembrie 2015, la Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului, unde au fost prezentate numeroase lucrări prin care au fost evocate mari personalități ale culturii și teologiei românești, după cum informează site-ul oficial al Eparhiei.

În deschiderea comunicărilor, Înaltpresfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a vorbit în special despre personalitatea poetului Ioan Alexandru de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit anul acesta, pe 16 septembrie, 15 ani.

„Este un lucru extraordinar că acum când părintele Ioan Moraru împreună cu Asociația Astra de la Gherla organizează anuala întâlnire de la Gherla, totul a început cu pomenirea poetului Ioan Alexandru. El a vorbit ca nimeni altul și când aborda acest subiect al vieții de dincolo, al trecerii din viața aceasta în viața eternă, o făcea cu atâta naturalețe! Iar noi avem această datorie spirituală ca la soroace rotunde să venim aici și să-l pomenim cu multă evlavie”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

Pentru odihna sufletească a poetului Ioan Alexandru, Mitropolitul Clujului a săvârșit în această dimineață un Parastas în cimitirul Mănăstirii Nicula.

La comunicările care au avut loc în Sala Centrului de conferințe și studii patristice Sfântul Ștefan cel Mare, o serie de oameni de cultură care l-au cunoscut pe Ioan Alexandru au vorbit despre personalitatea sa și despre întâmplările petrecute alături de marele poet și publicist.

Programul celei de-a VI-a ediții a Colocviilor de la Nicula a început în această dimineață cu Sfânta Liturghie oficiată în Biserica Mănăstirii.

Evenimentul este organizat de Asociația Astra, filiala Gherla, al cărei președinte, părintele Ioan Moraru a vorbit despre scopul acestuia.

„Ne străduim să comemorăm câteva personalități care au legătură chiar foarte bine înrădăcinată cu Mănăstirea Nicula întrucât odihnesc aici în poiana Maicii Domnului de la Nicula. Intenția noastră a fost să facem cunoscută opera lor să nii apropiem sufletește și să păstrăm vie activitatea și memoria lor”.

La acest eveniment participă zeci de teologi, profesori și oameni de cultură.

Cu ocazia împlinirii a 15 ani de la trecerea în veșnicie a marelui poet Ioan Alexandru, în cadrul Colocviilor de la Mănăstirea Nicula s-a lansat volumul comemorativ Imnele Transilvaniei. Cu acest prilej, a luat cuvântul și directorul Bibliotecii George Coșbuc din Bistrița, Părintele Ioan Pintea.

Comentarii Facebook


Știri recente