A V-a întâlnire anuală a Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite ale Americii

Adunarea Episcopilor Ortodocși Canonici din Statele Unite ale Americii a început a 5-a întâlnire anuală luni, 15 septembrie 2014, cu o întâlnire pan-ortodoxă a clerului și credincioșilor în Dallas, Texas. Au fost prezenți aproximativ 200 de participanți, inclusiv 30 de ierarhi reprezentând jurisdicțiile Adunării. Seara a început cu o slujbă de mulțumire prezidată de președintele Adunării, IPS Arhiepiscop Demetrios al Americii. Înaltpreasfinția Sa a exprimat dorința ca această seară să contribuie la înțelegerea de către credincioși a lucrării sfinte pe care Domnul o împlinește prin această Adunare a Episcopilor.

După slujba de mulțumire, câțiva ierarhi au răspuns întrebărilor adresate de cei prezenți. Întrebările s-au referit la lucrarea Adunării, respectiv la misiunea pentru tineri, relații ecumenice, evangelizare, probleme cu care se confruntă Biserica ortodoxă astăzi (probleme de limbă în slujire, reorganizare administrativă, persecuție a creștinilor în Orientul Mijlociu). Cinci ierarhi au răspuns întrebărilor: IPS Arhiepiscop Demetrios (Arhiepiscopie Ortodoxă Greacă din America), PS Episcop Basil (Arhiepiscopia Creștin Ortodoxă Antiohiană), PS Episcop Ioan, (Biserica Ortodoxă Rusă din SUA), IPS Arhiepiscop Nicolae (Arhiepiscopia Ortodoxă Română) și PS Episcop Gregory (Episcopia Ortodoxă Carpato-Rusă din America). Discuția a fost moderată de către Arhimandritul Nathanael Symeonides, membru al Secretariatului Adunării. Seara s-a încheiat cu cina oferită în sala parohiei. Adunarea Episcopilor este recunoscătoare parohiei grecești Sf. Treime care a găzduit acest eveniment, ca și parohiilor ortodoxe din zona Dallas care au ajutat la organizare.

Peste 35 de ierarhi ai Adunării au participat la Sf. Liturghie săvârșită marți dimineața, 16 septembrie, la parohia greacă Sf. Treime din Dallas. La sfârșitul Sf. Liturghii, ierarhii au săvârșit o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului IPS Mitropolit Philip al Arhiepiscopiei Creștin Ortodoxe Antiohiene. În cuvântul de deschidere după Sf. Liturghie, IPS Arhiepiscop Demetrios, președintele Adunării, a afirmat despre întâlnire că ”va trimite cu siguranță un mesaj clar lumii că noi, membrii Adunării, suntem una în Hristos prin Viața, Moartea și Învierea Lui. Am început lucrările Adunării prin săvârșirea Sf. Liturghii și împărtășirea cu Trupul și Sângele Lui constituind astfel Trupul Lui Sfânt și Nedespărțit.” Înaltpreasfinția Sa a cerut Adunării să își intensifice lucrarea pentru pregătirea Sfântului și Marelui Sinod Ortodox care este stabilit pentru primăvara lui 2016 la Constantinopol.

În sesiunea de după-amiază, Comitetele Adunării au prezentat rapoarte ale activităților. Comitetele pentru Biserică și Societate, Relații Ecumenice, Legal, Capelani în armată, Comunități monastice, Practici pastorale, Educație teologică, Tineri și nou constituitul Comitet pentru Agenții și Organizații susținute de Adunare au raportat asupra progreselor făcute de la ultima Adunare și asupra planurilor pentru anul următor. Comitetul pentru Probleme Canonice a făcut o prezentare despre baza de date creată pentru clerul Adunării care, odată finalizată, va fi accesibilă credincioșilor pe web situl Adunării. O a doua prezentare s-a referit la programul de creare a unui Buletin parohial, revoluționar și creator de relații în și între parohii.

Miercuri 17 septembrie, Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu s-a adresat, printr-un mesaj video special, membrilor Adunării: ”Toți Primații Bisericilor Ortodoxe Autocefale privesc către Adunarea dumneavoastră cu speranță și optimism, recunoscând cu bucurie duhovnicească și mândrie că această Adunare este cea mai mare ca număr și mai reprezentativă dintre Adunările Episcopale constituite ale Bisericii Ortodoxe. Acum când sunteți întruniți în Dallas pentru următoarele zile, nu uitați că… exprimați în mod vizibil și tangibil unitatea și diversitatea Bisericii noastre.” Sanctitatea Sa a adăugat: ”Scurtul nostru mesaj nu este formal și convențional… Vă adresăm aceste cuvinte cu convingerea că a sosit timpul ca să ne mișcăm dincolo de cuvinte spre acțiune… Suntem chemați să punem teoria și teologia în practică. Suntem chemați să depășim înțelegerea a ceea ce este ”al meu” și ”al tău” în ceea ce este ”al nostru”.

Următoarea sesiune a cuprins prezentări ale directorilor celor șapte Agenții ale Adunării: Organizația Internațională de Caritate Creștin-Ortodoxă (IOCC), Centrul de Misiune Creștin-Ortodoxă (OCMC), Rețeaua Media Creștin-Ortodoxă (OCN), Frăția Creștin-Ortodoxă (OCF), Comisia de Educație Creștin-Ortodoxă (OCEC), Organizația creștin-ortodoxă pentru închisori (OCPM), Comitetul Creștin Ortodox pentru Scouting (EOCS). Fiecare Agenție a prezentat o perspectivă asupra istoriei, activităților și problemelor. Prezentările au subliniat faptul că, prin această misiune pan-ortodoxă, Agențiile sunt, și au fost pentru mulți ani, o manifestare a dragostei și unității Bisericii la ”nivelul de bază”, răspunzând situațiilor de urgență, ajutorându-i pe cei în nevoi, propovăduind Evanghelia, vizitându-i pe cei din închisoare și educându-i pe tineri.

În sesiunea de după-amiază, Comitetul pentru Planificare Canonică Regională a prezentat raportul care a condus la o discuție despre anomalia canonică a prezenței mai multor episcopi în același oraș. Ierarhii și-au exprimat părerile în mod constructiv și, după o discuție frățească, au hotărât să continue lucrarea pentru o mai mare unitate. În pregătirea Sfântului și Marelui Sinod Ortodox din primăvara lui 2016, ierarhii au reafirmat angajamentul lor pentru a pregăti una sau mai multe propuneri pentru considerarea Sinodului, așa cum s-a cerut de către Bisericile Autocefale Ortodoxe. În acest scop, ierarhii au fost de acord să trimită propuneri Comitetului pentru Planificare Canonică Regională în următoarele șase luni pentru o rezoluție potrivită a Adunării.

Întâlnirea Adunării s-a încheiat joi 18 septembrie 2014. Au fost publicate o Declarație despre Orientul Mijlociu și un Mesaj către credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente