A V-a ediție a Adunării Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În perioada 24-27 iulie 2014, Arhiepiscopia Iașilor a organizat în poiana Nemțișor, aflată în vecinătatea Mănăstirii Neamț și a Schitului Icoana Nouă, cea de-a V-a ediție a Adunării Tinerilor Creștini Ortodocși din Mitropolia Moldovei și Bucovinei, cu tema „Tinerețe și mărturisire. Tinerii – principalii mărturisitori ai culturii vieții împotriva unei culturi a morții”, informează mmb.ro.

Aproape 600 de tineri din județele Moldovei, dar și din alte județe ale țării sau din străinătate au luat parte în tabăra de la Nemțișor din acest an la sesiuni de lucru – ateliere foto, origami, gătit, tâmplărie, etc., activități sportive, pelerinaje și conferințe. Mai mult decât atât, au avut loc și Sfinte Liturghii arhierești: sâmbătă, 26 iulie, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat Sfânta Liturghie la Nemțișor, ținând cuvânt de învățătură și împărtășind cu Sfintele Taine numeroși participanți la tabără, iar ieri Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Serafim, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale și de Nord.

În cuvântul rostit tinerilor prezenți în cadrul Sfintei Liturghii arhierești de sâmbătă, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, făcând referire la steagul taberei – icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe ucigând balaurul, a vorbit despre demonii și balaurii care urmăresc să înrobească și să distrugă tinerețea: „Primul balaur este format din cei care doresc să vă răpească trupul, alcătuind tot acest val care vă cheamă de dimineața și până seara să vă vindeți trupurile. Și sunt atâtea chemări, prin toate căile posibile, iar cele imposibile devin posibile, pe zi ce trece, prin invenția omului și prin inteligența diabolică a acestor lupi și balauri care nu au zi și ceas de odihnă, nu au răgaz și liniște până nu-și îndeplinesc scopurile. Al doilea lup răpitor și balaur înfricoșat, care se revarsă, de asemenea, ca o cascadă fără sfârșit asupra vieților noastre și în special asupra vieților tinerilor, este dorința de a fi liber fără nici o limită. Să nu mai existe nimic care să vă îngrădească libertatea: nici părinți, nici profesori, nici preoți, nici guvernanți – această ispită a libertății fără limite pe care un gânditor antic o numea „uciderea libertății”. A căuta libertatea este un lucru dumnezeiesc; Dumnezeu nu dorește să aibă sclavi, ci dorește să aibă prieteni, adică oameni liberi. Libertatea, însă, care nu este într-o formă sau alta legată de Dumnezeu, de tradițiile frumoase și de Biserică este una care îl duce pe om și în special pe tânăr în cea mai groaznică și amară robie. Al treilea lucru pe care vreau să-l aveți în vedere este demonul, balaurul tristeții. Nimic nu este mai contradictoriu, mai bizar și mai nefiresc decât să fii creștin și trist sau tânăr și trist. Nu știu care din cei trei demoni enumerați sunt mai groaznici: cel care îți răpește trupul, cel care îți răpește libertatea sau cel care îți răpește bucuria. Știu însă care este definiția sau caracteristica adevăratei tinereți: un trup curat și o persoană înconjurată de adevărata libertate și de adevărata bucurie”.

În cadrul Sfintei Liturghii de sâmbătă a avut loc și o hirotonie, tânărul diacon Liviu Ovidiu Țărnă fiind preoțit de IPS Teofan pe seama capelei Centrului social „Împreună” din cadrul Primăriei Piatra Neamț. După otpustul Sfintei Liturghii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a mulțumit organizatorilor și colaboratorilor, în mod special părintelui Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, cel care s-a îngrijit de bunul mers al taberei, starețului Mănăstirii Neamț, arhim. Benedict Sauciuc, părintelui Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, părintelui profesor Ioan Mihoc, directorul Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi”, părintelui protopop de Târgu Neamț, pr. Ioan Dogaru. În mod deosebit a fost evidențiată doamna Gabriela Pipirig, care a primit o distincție din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Comentarii Facebook


Știri recente

O săptămână de post și filantropie: Repere

A cincea săptămână din Postul Mare a fost o nouă săptămână a filantropiei la nivelul Bisericii Ortodoxe Române. Grăuntele de lumină Una dintre cele mai consistente campanii filantropice se desfășoară la Iași. În cadrul proiectului…

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…