A treia zi a Sinaxei Întâistătătorilor de Biserici Ortodoxe

La Istanbul, în Turcia, se desfășoară, zilele acestea, sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe pentru pregătirea lucrărilor Sinodului Panortodox. Lucrările au început la 6 martie 2014 cu oficierea unei slujbe de Te Deum, în biserica Sfântul Gheorghe din cartierul Fanar al Istanbulului (Constantinopol). Sinaxa a fost deschisă de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, care a evidențiat necesitatea organizării unor astfel de întâlniri pentru a mărturisi unitatea credinței și pentru a răspunde problemelor societății contemporane.

Cea de-a doua zi a Sinaxei Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe care are loc în aceste zile în vechea cetate a Constantinopolului a început ieri dimineață când delegațiile Bisericilor s-au reunit în ședința plenară la biserica Sf. M. Mc. Gheorghe de la sediul Patriarhiei Ecumenice. Aici au continuat lucrările prin care se decide asupra diferitelor aspecte ce privesc pregătirea viitorului Sinod Panortodox.

Delegații fiecărei Biserici au luat cuvântul și au prezentat propuneri pentru pregătirea, organizarea și buna desfășurare a sinodului Panortodox. Ieri seară, Întâistătătorii de Biserici Ortodoxe au participat la slujba Acatistului Bunei Vestiri care a avut loc la biserica Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil de pe malul stâng al Bosforului. Slujba de ieri seară a fost săvârșită de Preafericitul Teodor al II-lea, Papă și Patriarh al Alexandriei și al întregii Africi.

Lucrările au continuat și astăzi, în cea de-a treia zi, la biserica Sf. M. Mc. Gheorghe din Istanbul (Constantinopol) și au fost discutate și aprobate puncte de lucru concrete care privesc întâlnirea Panortodoxă.

În această după amiază, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu delegațiile Bisericilor Ortodoxe, a vizitat mănăstirea Izvorul Tămăduirii din Istanbul și a adus un omagiu în cimitirul Patriarhilor care au stat în scaunul Patriarhiei Ecumenice.

De asemenea, Preafericirea Sa a evocat și personalitatea Patriarhilor care au susținul demersul Bisericii noaste pentru obținerea Autocefaliei ridicarea la rangul de Patriarhie. În această seară este programată reluarea lucrărilor și semnarea unui document de toate delegațiile Bisericilor care va cuprinde concluziile Sinaxei din Constantinopol.

La Sinaxa Întâistătătorilor Bisericilor Ortodoxe participă 13 delegații ale Bisericilor Ortodoxe Autocefale. Întâlnirea se va încheia mâine, în Duminica Ortodoxiei, prin concelebrarea Sfintei Liturghii.

Comentarii Facebook


Știri recente