A treia duminică din Postul Mare la Patriarhie

Sute de credincioși au fost prezenți astăzi, 23 martie 2014, în Duminica Sfintei Cruci, la Catedrala Patriarhală. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

În cuvântul său de învățătură, Preasfinția a vorbit celor prezenți pe Colina Bucuriei despre importanța Sfintei Cruci în viața credincioșilor.

Să te lepezi de tine înseamnă cauți mai întâi de toate Împărăția lui Dumnezeu

De asemenea, Preasfinția Sa, făcând referire la pericopa evanghelică rânduită de Biserică a se citi astăzi, a arătat ce însemnă să te lepezi de sine. „Să te lepezi de sine înseamnă să lași tot ceea ce te împiedică pe tine ca să îl urmezi pe Dumnezeu. Să te depărtezi, cu alte cuvinte, de păcat, să îți curățești sufletul tău, inima ta ca în inima ta să sălășluiască Domnul nostru Iisus Hristos sau Preasfânta Treime. Să te lepezi de tine înseamnă în același timp și să cauți mai întâi de toate, așa cum ne învață Sfânta Evanghelie, Împărăția lui Dumnezeu, adică să nu ții cont de nimic din ceea ce ușurează traiul tău pe pământ și să îl cauți cu dinadinsul pe Dumnezeu. Tot ceea ce faci tu să fie în concordanță cu poruncile dumnezeiești și tot ceea ce faci să fie pentru slava lui Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa. „Să porți crucea înseamnă să primești cu bucurie tot ceea ce Dumnezeu rânduiește pentru viața ta. De multe ori peste noi vin ispite și suferințe, iar unii dintre noi nu înțeleg că acestea vin pentru îndreptarea noastră, nu înțeleg că acestea vin pentru curățirea sufletului nostru și mai degrabă ajung să judece pe Dumnezeu”, a mai spus Preasfințitul Părinte Varsanufie Prahoveanul.

Sfânta Cruce – armă de biruință

Totodată, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, Preasfințitul Părinte Varsanufie a arătat că odată cu jertfa Mântuitorului pe cruce aceasta a devenit din obiect de tortură armă de biruință împotriva diavolilor: „S-a rânduit de către Sfânta Biserică în această duminică a se cinsti Sfânta Cruce deoarece prin cruce a venit mântuirea la toată lumea, așa cum spun cântările bisericești. Crucea este considerată de către unii oameni fiind un obiect de tortură. Așa era până când Domnul nostru Iisus Hristos a fost răstignit pe Cruce. În vremea în care Mântuitorul Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce primeau această pedeapsă cei mai mari făcători de fărădelegi, cei mai mari călcători de legi, însă crucea pe care Domnul nostru Iisus Hristos s-a răstignit s-a sfințit cu scump sângele Său și de aceea ea a devenit armă de biruință, armă împotriva diavolului. Sfânta Cruce împodobește turlele bisericilor, este așezată la capul celui care a trecut în lumea cea veșnică ca o nădejde că și acela va învia așa cum a înviat Domnul nostru Iisus Hristos. Noi ne însemnăm cu semnul Sfintei Cruci tot ca o nădejde de biruință asupra ispitelor și asupra păcatelor.

În această duminică, a treia a Postului Mare, diaconul Cristian Grama a fost hirotonit preot pe seama bisericii Hagiu din Capitală. Totodată, tânărul teolog Ilie Chișcari a fost hirotonit întru diacon pe seama Parohiei Dudu 2 din Protoieria Ilfov Sud.

Duminica Sfintei Cruci a fost instituită la Constantinopol în secolul al VIII-lea, având dată variabilă.

Comentarii Facebook


Știri recente