A-ți lua crucea nu înseamnă a căuta o viață confortabilă, spune PS Benedict Bistrițeanul

„A-ți lua crucea nu înseamnă a căuta o viață confortabilă, în care să-ți fie numai bine, ci înseamnă a căuta o viață în care să fie prezentă voia lui Dumnezeu”, a spus duminică Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, la Sfânta Liturghie oficiată în Parohia „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Corvinești, județul Bistrița-Năsăud.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a subliniat că asumarea crucii este o căutare conștientă a voii lui Dumnezeu în circumstanțele vieții, care, prin natura ei, alternează momentele de bucurie cu cele de tristețe. A fi fidel lui Hristos înseamnă a accepta această realitate cu credință și curaj, așa cum Însuși Mântuitorul a îndemnat, cerând fiecărui credincios să-și ia crucea și să-L urmeze.

„Oricum, viața este formată din multe momente frumoase și ușoare, dar este formată, dacă nu din tot atâtea momente, poate chiar mai multe, grele și, uneori, neplăcute. Și atunci, a căuta această voie a lui Dumnezeu înseamnă a fi fidel urmării lui Hristos, care El Însuși a zis: «Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie» (Marcu 8, 34)”.

Viața împreună cu Hristos

„Hristos a trăit bucuria împreună cu poporul Său, dar a trăit și suferința și, până la urmă, chiar moartea. De aceea, cuvântul Evangheliei de astăzi este foarte puternic: «Cine va voi să-și scape viața și-o va pierde, iar cine își va pierde viața sa pentru Mine și pentru Evanghelie, acela și-o va mântui» (Marcu 8, 35)”.

Ierarhul a evidențiat, de asemenea, provocarea de a fi creștin în lumea contemporană și dificultatea de a-L urma pe Hristos în mod autentic. Creștinismul nu este un drum lipsit de obstacole, iar statornicia în credință presupune efort și răbdare, a mai explicat acesta.

„E greu să fii creștin, iar Duminica de astăzi e o provocare. E greu să stai în biserică, e greu să stai în spatele lui Hristos. Dar, în același timp, să nu uităm: dacă stăm în spatele lui Hristos, El este Cel mai puternic și singurul prieten adevărat – de la un capăt la altul al vieții noastre –, Cel care ne însoțește, ne ajută, ne învață și ne arată că nimic din ceea ce ni se întâmplă nu este spre distrugerea noastră, ci spre creștere, spre binecuvântare și, în cele din urmă, spre mântuire”.

Foto credit: Mitropolia Clujului


Știri recente