A rămas mai puțin de o lună până la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași

A rămas mai puțin de o lună până când pelerini din toată țara vor merge să se roage, ca în fiecare an, la Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași.

Arhiepiscopia Iașilor face pregătiri încă de pe acum pentru ca pelerinii să fie în siguranță, prin respectarea normelor anti-Covid-19.

Părintele Marian Timofte, Vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, a explicat pentru stirileprotv.ro cum se va desfășura hramul în acest an.

„Sfânta Parascheva nu îşi mută data de cinstire. Doar câte o persoană în rând şi la distanţă, să nu mai fie posibile aglomerările de persoane, câte 2-3-4 în rând, cu dispozitive cu dezinfectanţi pentru mâini, măşti, căutăm şi noi spaţii, la slujbă, în aşa fel încât să fie delimitate, în aer liber, să fie evitată orice aglomerare de persoane şi să fie posibilă menţinerea unei distanţe fizice între credincioşi”. De asemenea, vor fi amplasate ecrane în mai multe zone.

Racla cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea Moldovei, va fi scoasă din Catedrala Mitropolitană din Iaşi cu o zi sau două înainte, a mai spus el.

„Cel mai probabil va fi în acelaşi loc, în locul consacrat, ştiut de credincioşii care vin constant la Sfânta Parascheva.

Părintele Timofte i-a îndemnat pe credincioși să vină mai devreme să se închine „în ideea că se va evita o aglomerare mare de credincioşi, în ziua Sfintei, pe 14 octombrie”.

„Probabil vor fi foarte mulţi credincioşi”, a subliniat clericul.

Sfânta Cuvioasă Parascheva

S-a născut în satul Epivata din Tracia, nu departe de Constantinopol, și a trăit în prima jumătate a veacului al XI-lea. După trecerea sa la cele veşnice, în anul 1235, moaștele Sfintei au fost luate de împăratul Ioan Asan al II-lea (1218-1241) și au fost așezate cu cinste la Târnovo.

Mai târziu, în anul 1393, au fost strămutate la Belgrad, și, apoi, în 1521, au fost aduse la Constantinopol, la biserica Patriarhiei. Au fost aduse de Voievodul Vasile Lupu (1634-1653) din Constantinopol la Iași, în Moldova, la minunata lui ctitorie, Mănăstirea Sfinților Trei Ierarhi, în anul 1641.

Sfintele moaște au fost dăruite Moldovei de patriarhul Constantinopolului Partenie I (1639-1644), ca recunoștință pentru dărnicia domnitorului Vasile Lupu, care plătise toate datoriile Patriarhiei ecumenice.

Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei, apărută la Iași în 1643. În prezent, moaștele Sfintei Parascheva se află în Catedrala mitropolitană din Iași.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente