A patra zi a Canonului Sf. Andrei Criteanul la Patriarhie

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 26 februarie 2015, în a patra zi a Postului Mare. În prima săptămână a Postului Păresimilor, în primele patru zile se oficiază Canonul Sfântului Andrei Criteanul în cadrul Slujbei Pavecerniţei Mari.

La Catedrala Patriarhală, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a oficiat joi, 26 februarie 2015, în cadrul Pavecerniței Mari, a patra parte a Canonului Sfântului Andrei Criteanul. Slujba Canonului a început la ora 16:00.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul – cântare de pocăinţă

La finalul slujbei Pavecerniţei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a adresat un cuvânt de învăţătură credincioşilor prezenţi. În cuvântul său, Preasfinţia Sa a arătat că acest canon al Sfântului Andrei Criteanul este în primul rând o cântare de pocăinţă care ne prezintă foarte multe exemple de oameni care şi-au recunoscut păcatele, s-au căit şi s-au întors la Dumnezeu. Totodată, Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a subliniat faptul că fiecare dintre noi trebuie să se îmbrace, mai ales în această perioadă a postului, cu veşmântul smereniei pentru a se putea înălţa, pentru a se putea apropia de casa lui Dumnezeu, a Părintelui celui Bun, îndelung răbdător, a Celui care ne aşteaptă pe fiecare în parte”.

„Deşi sunt aproape 1300 de ani de când a fost alcătuită această cântare de pocăinţă a Sfântului Andrei Criteanul ea îşi păstrează frumuseţea şi actualitatea. Din acest canon al Sfântului Andrei Criteanul reţinem mai ales aceste cuvinte: pocăinţă, iertare, lacrimi, dorinţă de întoarcere, dorinţă de apropiere de Dumnezeu a noastră a celor plecaţi departe în lumea păcatului. În această seară când am citit a patra parte a acestui canon l-am rugat pe Mântuitorul Hristos, noi cei care ne considerăm drahma pierdută sau oaia cea ratacită, să ne întoarcem la Păstorul cel Bun şi să fim împreună cu El. Cântarea aceasta a Sfântului Andrei Criteanul este în primul rând o cântare de pocăinţă. Atâtea exemple de întoarcere, atâtea exemple de oameni care şi-au recunoscut greşelile şi care au avut puterea să îşi ceară iertare întorcându-se la Dumnezeu, în comparaţie cu unii care au rămas departe de milostivirea Lui, pentru că Dumnezeu este bun şi îi primeşte pe toţi cei care se întorc, doar pe cei care rămân departe de El, doar aceia se pierd, ei înşişi se pierd, pentru că Dumnezeu, de fapt, aşteaptă pe fiecare până în ceasul al 12-lea după cum a spus atât de frumos marele Pavel: Vrednic de crezare este cuvântul că Fiul lui Dumnezeu, că Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoşi, dintre care cel dintâi sunt eu”, a spus Preasfinţia Sa.

Oricât de departe ne-am afla plecaţi în lumea păcatului, aidoma fiului risipitor, trebuie să avem puterea de întoarcere

Totodată, Preasfinţitul Părinte Timotei a subliniat faptul că oricât de greu ar fi păcatul pe care noi l-am săvârşit, oricât de mult ne-am fi depărtat de Dumnezeu şi oricât de departe ne-am afla în lumea păcatului plecaţi aidoma fiului risipitor, trebuie să avem puterea de întoarcere: „S-a vorbit în acest canon de pocăinţă, drept măritori creştini, despre veşmântul luminat pe care îl cerem de la Dătătorul de Lumină. Către finalul Postului Păresimilor este o foarte frumoasă cântare, una dintre cele mai frumoase cântări ale perioadei de încheieri ale postului, de fapt ale Sfintelor Pătimiri ale Mântuitorului, atunci când îl rugăm pe Dătătorul de Lumină ca să lumineze haina sufletului nostru. Toţi cei care s-au botezat în Hristos, în Biserica Lui, au primit un veşmânt strălucitor, ca al Fiului de împărat, un veşmânt care de multe ori cu păcatele noastre l-am murdărit, un veşmânt care de multe ori ar fi trebuit să îl păstrăm imaculat, dar Îl rugăm permanent pe Mântuitorul Hristos ca prin lacrimile pocăinţei, prin rugăciune, prin spovedanie, printr-o întoarcere a inimii către El să schimbe acest veşmânt ponosit al păcatului şi să ne îmbrăcăm din nou cu veşmântul cel luminat pe care l-am primit la Botez. Tocmai pentru această schimbare a veşmântului nostru ne ostenim mai mult în acestă perioadă a Sfântului şi Marelui Post. Şi această osteneală este făcută de fiecare în parte discret pentru a fi răsplătită de Dumnezeu. Sunt foarte mulţi oameni care fac aceste fapte ale pocăinţei în taină pentru a fi răsplătiţi de Dumnezeu şi nu de oameni”.

Canonul Sfântului Andrei Critenul îi cheamă pe fiii Bisericii la pocăinţă

Canonul Sfântului Andrei Critenul îi cheamă pe fiii Bisericii la pocăinţă, la umilinţă, la tăcere, pe cei mai evlavioşi la lacrimi, lacrimile pocăinţei care spală toate păcatele şi care sunt considerate aceste lacrimi al doilea botez, a mai subliniat Preasfinţia Sa: „Fericiţi sunt oamenii care au aceste lacrimi de pocăinţă, fericiţi sunt cei care au şi gânduri smerite, gânduri de umilinţă, fericiţi sunt cei care îşi pleacă genunchii înaintea lui Dumnezeu şi îşi cer iertare. Numai El poate oferi această iertare. Să rânduiască Dumnezeu ca în aceste zile ale Sfântului şi Marelui Post pe care l-am început împreună cu Sfântul Andrei Criteanul, cu acest preafrumos canon de pocăinţă, să ne apropiem de Dumnezeu pentru a ne bucura în ziua slăvitei sale învieri”.

Din punct de vedere al structurii, acest canon este un imn liturgic alcătuit din multe stihiri (peste 250), organizate în nouă cântări. Fiecare cântare începe cu un irmos (o strofă care dă tonul pentru stihirile care urmează) şi se încheie cu două laude de cinstire, una adresată Sfintei Treimi şi una către Maica Domnului. Acest imn mai este cunoscut şi sub denumirea de „Canonul Mare“, nu doar pentru numărul mare de stihiri, ci şi pentru profunzimea învăţăturilor teologice. Bogăţia şi frumuseţea canonului reprezintă pentru credincioşi un îndemn la pocăinţă şi la meditaţie biblică. În special, sunt evocate numeroase personalităţi ale Vechiului Testament care I-au slujit lui Dumnezeu cu mult devotament; astfel, credincioşii sunt îndemnaţi să fie primitori ca Avraam, să fie răbdători ca Iov, să fie ostenitori ca Iacob pentru împlinirea dorinţelor pe care le au, să fie postitori asemenea lui Moise.

Comentarii Facebook


Știri recente