A patra zi a Canonului Sf. Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală

În a patra zi a Postului Sfintelor Paști, la Catedrala Patriarhală din București, ultima parte din slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată de Preacuviosul Părinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale și Exarhul cultural al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

În cuvântul său de învățătură Părintele Timotei Aioanei a arătat că frumusețea acestui canon este nepământeană, iar autorul ei a fost un om cu un profund simț al pocăinței și foarte apropiat de cuvintele Scripturii și ale Sfinților Părinți ai Bisericii.

„Această perioadă de pocăință trebuie să fie una stăruitoare. Perioada de pocăință înseamnă în primul rând urmarea cuvintelor Mântuitorului, înseamnă un început bun, așa cum spuneau părințil bisericii, de câte ori ai greșit de atâtea ori pocăiește-te”, a precizat Părintel eArhimandrit Timotei Aioanei, Mare eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

O atenție deosebită este acordată în Canon răscumpărării omului din robia păcatului, mijlocită de Mântuitorul prin Jertfa Sa pe Cruce. Căderea omului în păcat, răscumpărarea lui prin Întruparea și Jertfa Mântuitorului, Taina Pocăinței, dogma Sfintei Treimi, preacinstirea Maicii Domnului sunt principalele teme dogmatice pe care autorul le abordează.

Răspunsurile liturgiceau fost oferite de Corul Facultății de Teologie Ortodoxă din București, dirijat de Pr. Lect. Dr. Stelian Ionașcu.

Comentarii Facebook


Știri recente