A IV-a ediție a Festivalului de Pricesne Maică, Pururea Fecioară

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Petroniu, sub coordonarea Preacucernicului Părinte Gabriel Gârdan, consilierul cultural al Episcopiei Sălajului și a Preacucernicului Părinte Silviu Boha, inspector pentru catehizare parohială în cadrul Eparhiei, duminică 11 august 2013, a avut loc la Mănăstirea Rus a patra ediție a Festivalului de pricesne mariane pentru copii „Maică, pururea Fecioară”.

La ediția din acest an au participat 24 de grupuri de copii din parohiile: „Sfânta Vinere” Zalău, Hereclean, Cehu Silvaniei, Preoteasa, Fizeș, Cosniciu de Sus, Jibou I, Jibou II, Rus, Gâlgău, Ciocmani, Tihău, Surduc, Solomon, Bălan, Gâlgău Almașului, Cheud, Gostila, Bârsău Mare, Poiana Blenchii, Buzaș, Lipău județul Satu Mare și Hida, reprezentând toate cele trei protopopiate ale Episcopiei Sălajului.

Festivalul, pus sub egida Anului omagial al „Sfinților Împărați Constantin și Elena”, a debutat cu slujba Sfintei Liturghii oficiată în altarul de vară, în pădurea din vecinătatea mănăstirii, de un ales sobor de preoți având în frunte pe părintele Silviu Boha, inspectorul pentru catehizare parohială al Episcopiei Sălajului. Răspunsurile la slujbă au fost date de corul bisericii din Parohia Hereclean condus de către domnul dr. Mihai Iacob.

În cuvântul de învățătură Preacucernicul Părinte Silviu Boha a subliniat importanța cinstirii Maicii Domnului și a implicării copiilor în viața Bisericii. Totodată a subliniat preocuparea constantă a Episcopiei Sălajului pentru promovarea activităților catehetice și a păstrării identității culturale, dar și grija pe care Preasfințitul Părinte Episcop Petroniu o manifestă pentru creșterea în lumina valorilor creștine a tinerilor.

După agapa oferită de către maica stareță Maria Magdalena Terheș pentru cei 250 de copii și pentru toți pelerinii aflați la mănăstire, grupurile de copii au urcat pe scenă și pădurea a răsunat de ecoul glasului lor de preamărire și de rugăciune către Maica Domnului. Au impresionat prin pioșenie, prin frumusețea interpretării, dar și prin frumosul port popular pe care l-au purtat cu mare bucurie.

La final Preacucernicul Părinte Silviu Boha, a felicitat pe toți cei implicați stareță, protopop, coordonatori ai circumscripțiilor catehetice, preoți, profesori, elevi și a mulțumit credincioșilor care au însoțit grupurile de copii.

Au fost premiați toți participanții, fiecare grup a primit o icoană cu Maica Domnului care va fi prezentată spre închinare în biserica parohială cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului.

De asemenea au fost acordate diplome de merit Preacuvioasei maici starețe Maria Terheș și domnului dr. Mihai Iacob.

Comentarii Facebook


Știri recente