A început simpozionul internațional de la Palatul Patriarhiei: Prilej al reflecțiilor despre slujirea vindecătoare a Bisericii

Simpozionul internațional de teologie, intitulat „Pastorația și îngrijirea bolnavilor – misiune și slujire a semenilor”, a început luni la Palatul Patriarhiei.

Sesiunea de deschidere a fost moderată de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, care a spus despre eveniment că este „un prilej al reflecțiilor teologice şi misionar-pastorale despre slujirea vindecătoare a Bisericii”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Totodată, Preasfinția Sa a subliniat necesitatea intensificării practice a pastorației, a dezvoltării preocupării pentru cercetare și îngrijire a celor aflați în suferință sufletească și trupească.

„Actualitatea şi necesitatea acestui demers rezultă şi din faptul că societatea contemporană pare să considere tot mai mult vindecarea doar apanajul sau misiunea profesiilor medicale”, a spus Episcopul vicar patriarhal.

De asemenea, Părintele Episcop a vorbit despre suferința spirituală a omului contemporan, care însoțește boala trupească și care „poate fi, uneori, mult mai gravă decât durerea fizică”.

„Adevărata vindecare, care este atât fizică, cât şi spirituală, poate fi dată doar de Hristos-Domnul, Fiul lui Dumnezeu, Cel Care este «Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre»”.

„De aceea, una dintre îndatoririle fundamentale ale Bisericii în această lume, în care boala și suferința sunt prezențe atât de reale, este slujirea tămăduitoare, ca poruncă dată de Domnul Hristos, Capul Bisericii, Care ne-a spus că la Judecata din urmă, vom fi întrebați dacă i-am hrănit pe cei săraci, i-am primit pe cei străini, i-am îmbrăcat pe cei goi, i-am cercetat pe cei bolnavi”, a adăugat în încheiere Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul.

În continuare, Episcopul vicar patriarhal a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la deschiderea simpozionului internațional.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

În cadrul sesiunii de deschidere au luat cuvântul, prof. Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, prof. Gigel Paraschiv, Secretar de Stat pentru învățământul superior, care a dat citire mesajului Ligiei Deca, Ministrul Educației, și Acad. Ioan Dumitrache, secretar general, care a dat citire mesajului transmis de Academia Română.

Sesiunea inaugurală s-a încheiat cu vizionarea filmului „Drumul Tămăduirii”, realizat de Trinitas TV și dedicat Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română.

Simpozionul internațional „Pastorația și îngrijirea bolnavilor – misiune și slujire a semenilor”

Simpozionul internațional „Pastorația și îngrijirea bolnavilor – misiune și slujire a semenilor” este organizat de Sectorul teologic-educațional din cadrul Administrației Patriarhale, cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte, în perioada 8-11 octombrie.

Tema ediției de anul acesta a fost inspirată din tematica Anului omagial 2024, dedicat pastorației și îngrijirii bolnavilor.

Printre invitații manifestării se numără pr. Stavros Kofinas, coordonator al Rețelei Patriarhiei Ecumenice pentru sănătate pastorală și coordonator al Comisiei pentru sănătate și vindecare a Consiliului Mondial al Bisericilor, prof. Pierre-Yves Brandt, profesor de psihologie a religiei la Universitatea din Geneva și la Universitatea din Lausanne, conf. Adrian Alexandrov, profesor la Facultatea de Teologie a Universității de Ohrida și Ștefan Dascălu, tânăr cercetător în imunologie și epidemiologie teoretică la Universitatea Oxford.

Programul integral al evenimentului poate fi găsit aici.

Vezi și:

Deschiderea Simpozionului International de Teologie – 2024 | Galeria Foto

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente