A început simpozionul internaţional Colocviile Putnei

Deschiderea simpozionului, dedicat anul acesta Centenarului Marii Uniri, a avut la miercuri, 11 iulie, începând ora 16.00, la Mănăstirea Putna.

În cadrul festivității de deschidere din Sala Mare a Casei Domnești, profesorul Ștefan S. Gorovei a prezentat ultimele numere apărute din revista Analele Putnei, o ediție anastatică a cunoscutei lucrări publicate în anul 1905 de Preotul Dimitrie Dan, „Mânăstirea și comuna Putna” și volumul Pomelnicele Putnei a monahului Alexie Cojocaru.

Pe lângă teme legate de anul centenar, comunicările ştiinţifice din cadrul simpozionului abordează subiecte specifice Colocviilor Putnei: epoca Sfântului Ștefan cel Mare, istoria Mănăstirii Putna și istoria mănăstirilor din Bucovina în perioada de ocupație austriacă.

La această ediție participă istorici de la Facultățile de Istorie din Iași și din București, de la Institutul de Istorie „N. Iorga” și Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu” ale Academiei Române, de la Institutul Național al Patrimoniului, de la Institutul de Cercetări Socio-Umane din Sibiu și de la alte instituții culturale din România și din străinătate.

Mai multe detalii despre Colocviile Putnei, ediția a XXI-a, puteți afla consultând pagina de internet a Centrului Ștefan cel Mare: www.centrulstefancelmare.ro

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”

Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” a fost înființat în data de 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților.

Scopul Centrului este cercetarea istoriei epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna.

De la înființare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și la Institutul „Nicolae Iorga” din București douăzeci de ediții de comunicări științifice, sub numele Colocviile Putnei.

Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupație austriacă (1775–1918), începând cu ediția a IX-a, Simpozionul Colocviile Putneicuprinde și o secțiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.

Foto credit: Iosif Andronic/Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente