A început reabilitarea turnului-clopotniță al celei mai vechi biserici ortodoxe din Deva

Turnul-clopotniță al celei mai vechi biserici ortodoxe din Deva este în curs de reabilitare. Lucrările se vor finaliza la sfârșitul anului.

Costurile sunt acoperite în cea mai mare parte de Consiliul Județean și Primăria Deva, iar Biserica este cofinanțator în proiect.

„Toată documentația și dirigenția de șantier, precum și alte costuri – deloc mici – care au ținut de obținerea autorizației au fost asigurate de Parohia «Sf. Nicolae», proprietara turnului”, a declarat pentru Basilica.ro Părintele Gabriel Miricescu, Purtătorul de cuvânt al Episcopiei Devei și Hunedoarei.

El a mai explicat că acoperişul degradat, care reprezenta cea mai mare problemă a monumentului, va fi înlocuit, iar ulterior se va lucra şi la ziduri. Turnul din zona Călugăreni a orașului va putea redeveni apoi accesibil vizitatorilor.

După Cetatea Devei și Castelul Magna Curia, turnul-clopotniță este a treia construcție ca vechime din Deva și singura porțiune rămasă din Biserica „Sf. Ier. Nicolae”, ridicată în 1640 de români pe coasta unei coline care domina orașul.

Li s-a permis construirea turnului numai după ce fiecare a contribuit cu 50 de dinari la cheltuielile publice și a prestat două zile de coasă în folosul parohiei reformate. Printre condițiile impuse: clopotnița să nu fie mai înaltă decât cea a bisericii maghiare, iar românii să nu tragă niciodată clopotul înaintea calvinilor.

În 1865, pereții altarului și navei de la vechea biserică au fost demolați și materialele refolosite la construcția noii catedrale ortodoxe, care are până azi hramul „Sf. Ier. Nicolae”. Din vechiul lăcaș de cult a rămas în picioare doar turnul-clopotniță.

Sursa foto: Ziarul de Hunedoara (deschidere articol)

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente