Sfântul Ioan Gură de Aur este vindecător de boli, a subliniat marți Părintele Consilier Patriarhal Ionuț Dragomir, slujitor la Paraclisul Catedralei Naționale din Capitală. Sfântul lăcaș își serbează hramul de toamnă miercuri, în ziua de pomenire a sfântului.
„După cum bine știm, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a dedicat anul 2024 și pomenirii, sau comemorării în mod deosebit, a Sfinților tămăduitori, doctori fără de arginți, sau fără de plată”, a amintit Părintele Consilier Patriarhal Ionuț Dragomir într-o declarație pentru Trinitas TV.
Sfântul Ioan Gură de Aur, „pentru viața lui deosebită, pentru intensitatea cu care a trăit această perioadă a vieții pământești și pentru că și-a sfințit viața în vederea dobândirii veșniciei, a fost învrednicit de Dumnezeu și cu darul facerii de minuni și al vindecării.”
„Dumnezeu s-a preaslăvit prin minunile lui, pentru că, prin rugăciunile sfântului, mulți au dobândit vindecare. Și sunt amintite câteva persoane, printre care Arhelaus, sau Arhelae, care era mai-marele cetății Antiohiei în vremea respectivă, care a dobândit prin rugăciunile sfântului vindecarea de lepră”, a precizat slujitorul Paraclisului Catedralei Naționale.
Vindecări prin moaștele sfântului și participarea la liturghie
„De asemenea, un monah, Ioan, care a dobândit vindecare deplină prin rugăciunile Sfântului Ioan Gură de Aur. O femeie bogată, Hristina, sau Cristina, și, de asemenea, un prunc, un copil al unei femei, Svelia din Antiohia vremurilor respective, vindecat prin rugăciunile Sfântului Ioan Gură de Aur”, a mai menționat Părintele Consilier Patriarhal Ionuț Dragomir.
„La toate acestea se adaugă, evident, mărturiile atâtor credincioși care au dobândit vindecare venind să-i aducă cinstire prin sfintele sale moaște sau invocându-l în rugăciunile lor particulare.”
„În toată perioada anului bisericesc, săvârșim în majoritatea zilelor Sfânta Liturghie care îi poartă numele, fiind atribuită Sfântului Ioan Gură de Aur”, a amintit clericul.
„Ei bine, la Sfânta Liturghie știm că acei credincioși care se pregătesc și se apropie cu frică, cu credință, cu evlavie, cu dragoste de Dumnezeu, de Sfântul Potir, primesc vindecare sufletească și trupească, împărtășindu-se spre iertarea păcatelor și spre viața de veci cu Sfântul Trup și Sânge al Domnului Iisus Hristos.”
Programul sărbătorii
Sărbătoarea a început marți dimineață cu scoaterea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur de la locul lor obișnuit din paraclis și depunerea lor în pridvorul paraclisului, pentru a fi cinstite de credincioși. Sărbătoarea a continuat în aceeași zi cu slujba Privegherii – Vecernia Mare unită cu Litia și apoi Utrenia.
Miercuri, în ziua de pomenire a sfântului, părinții de la Paraclis vor oficia, de la ora 08:00, Sfințirea Mică a Apei și Acatistul Sfântului Ioan Gură de Aur, urmate de Sfânta Liturghie oficiată de delegatul Părintelui Patriarh Daniel, Preasfințitul Părinte Paise Sinaitul, Episcop vicar patriarhal.
Programul slujbelor de hram se va încheia miercuri seară, cu Paraclisul Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, oficiat de la ora 19:00 și reintroducerea moaștelor în biserică după ce se va închina și ultimul pelerin.
Celelalte două hramuri ale Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului sunt hramul principal, Învierea Domnului, și hramul de vară, cinstirea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița”.
Foto credit: Arhiva Basilica.ro / Mircea Florescu (începutul hramului din 2022, Arhim. Dionisie Constantin și Pr. Ionuț Dragomir au condus procesiunea de scoatere a moaștelor și așezare a lor spre cinstire de către credincioși)