A început Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași

Cea de-a doua ediție a Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași a început miercuri, 26 septembrie 2018. Participă cei mai renumiți interpreți de muzică bizantină din lumea ortodoxă.

Evenimentul a început prin oficierea Sfintei Liturghii de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, la Catedrala Mitropolitană.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de Panagiotis Neochoritis, Arhonte Protopsalt al Marii Biserici a lui Hristos împreună cu membri ai Asociației „Sf. Roman Melodul”  din Tesalonic.

În predica sa, ierarhul a spus că „Dumnezeiasca Liturghie este cel mai frumos dar pe care lumea bizantină l-a oferit lumii” și că nu există „o civilizație sau un imperiu dispărut care să fie regăsit în fiecare duminică în sute de mii de locuri”.

„Intrând într-o biserică ortodoxă din România, din Alaska, din Siberia, din Grecia, din Athos, în cele din urmă pătrunzi în această lume minunată dispărută” fizic ,dar „prezentă prin prelungirea ei în cele patru colțuri ale lumii”.

Înaltpreasfinția Sa le-a spus celor prezenți că în zilele următoare vor pătrunde „în spiritualitatea și în civilizația Bizanțului, în lumea frumuseții dumnezeiești, căci, în cele din urmă, despre aceasta este vorba”.

„Frumusețea dumnezeiască, așa cum au gândit-o, au trăit-o și au mărturisit-o cei din Bizanț, a fost prelungită în ceea ce putem numi armonia cântului bizantin”, a menționat Mitropolitul Teofan.

În cadrul deschiderii oficiale, Mitropolitul Teofan i-a acordat „Crucea Moldavă” profesorului Georgios Konstantinou de la Universitatea Ionia din Grecia pentru activitatea științifică, didactică și interpretativă.

Festivalul cuprinde atât concerte, cât și momente liturgice, cu slujbe și privegheri oficiate cât mai apropiat de modul în care acestea se desfășurau în vechiul Constantinopol, din perioada Imperiului Bizantin.

Evenimentul va dura 5 zile și se va încheia în data de 30 septembrie.

Programul integral este disponibil pe site-ul evenimentului.

Foto credit: Festivalul de Muzică Bizantină

Comentarii Facebook


Știri recente