A început Conferința Națională a Comisiei de Pictură Bisericească: Tema este lumina isihastă în arta sacră

A noua ediție a Conferinței Naționale anuale a Comisiei de Pictură Bisericească a Patriarhiei Române se desfășoară în perioada 14-15 noiembrie în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” a Palatului Patriarhiei și are tema „Lumina isihastă în arta bisericească. Slava lui Hristos pe Muntele Tabor și aureola sfinților”.

Evenimentul reunește pictori bisericești, restauratori, sculptori, vitraliști, arhitecți, istorici de artă și alți specialiști în domeniul artei sacre.

Conferința a fost deschisă luni de Părintele Patriarh Daniel cu un cuvânt intitulat „Slava Împărăţiei Cerurilor este vederea profetică a iconografiei ortodoxe”.

„Icoana ortodoxă este o chemare permanentă la rugăciune și la comuniune eclezială. Ea este așezată în biserică pentru a ne întâlni față către față cu Dumnezeu și cu sfinții Lui în rugăciune”, a subliniat Patriarhul României.

Părintele Patriarh Daniel a susținut cuvântul de deschidere a conferinței luni, 14 noiembrie 2022. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

„În plus, icoana este o mărturisire a stării de har în care se află sfinții în ceruri: ei se află în slava, bucuria și pacea Preasfintei Treimi, percepute de Apostoli la Schimbarea la Faţă a Domnului Hristos pe muntele Tabor”, a mai spus Preafericirea Sa, arătând legătura tematicii conferinței cu tematica Anului omagial și comemorativ 2022.

Patriarhul României a mai avut intervenții pe parcursul sesiunii inaugurale, într-una din ele subliniind importanța fondului auriu al icoanei și simbolismul lui legat de lumina isihastă și de slava Împărăției Cerurilor.

Cuvântul de deschidere al Preafericirii Sale a fost urmat de alocuțiuni susținute de acad. Mircea Dumitru, vicepreședinte al Academiei Române, de Florinel Frunză, director cu atribuții de Secretar de Stat pentru Culte, și de Valeria Oana Zaharia, manager interimar al Institutului Național al Patrimoniului.

Sesiunea de deschidere a întrunirii s-a încheiat cu lansarea volumului Norme și îndrumări unitare în iconografie și restaurarea patrimoniului bisericesc, prezentat de Părintele Silviu Tudose, asistent universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” a Universității din București.

Volumul Norme și îndrumări unitare în iconografie și restaurarea patrimoniului bisericesc editat de Comisia de Pictură Bisericească a fost lansat luni, 14 noiembrie 2022, în cadrul Conferinței Naționale „Lumina isihastă în arta bisericească. Slava lui Hristos pe Muntele Tabor și aureola sfinților”. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Lucrările au continuat în a doua parte a zilei cu secțiunea dedicată picturii bisericești, în cadrul căreia au fost programați să susțină prezentări Părintele Silviu Tudose, Monahia Atanasia Văetiși și Lect. univ. Mihai Coman.

Celelalte două secțiuni ale conferinței vor avea marți, cu teme legate de restaurare și arhitectură bisericească.

Conferința Națională „Lumina isihastă în arta bisericească. Slava lui Hristos pe Muntele Tabor și aureola sfinților” se desfășoara în perioada 14-15 noiembrie 2022 la Palatul Patriarhiei din București. Foto: Basilica.ro / Mircea Florescu

Conferința se desfășoară pe trei secțiuni: Pictură Bisericească, cu tema „Tradiție și înnoire în pictura bisericească”; Restaurare, cu tema „Restaurarea patrimoniului religios: dezbateri, norme, dimensiune liturgică”; Arhitectură, cu tema „Lăcașul de cult ortodox – loc al întâlnirii dintre teologie și artă”.

Noutatea față de edițiile precedente ale conferinței este că fiecare sesiune va include dezbateri tematice cu specialişti invitați.

Actuala ediție continuă demersurile Comisiei de Pictură Bisericească de realizare a Îndrumătorului iconografic pentru pictorii bisericești și pentru slujitorii sfintelor altare și a Normativului pentru restaurarea patrimoniului bisericesc aflat în cult – demersuri începute la ediția anterioară.

Descarcă programul conferinței de aici.

Vezi și:

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente