A fost sfinţită prima Catedrală Ortodoxă din Nevada

Prima Catedrală Ortodoxă din Las Vegas, statul Nevada, a fost sfinţită weekend-ul trecut, informează Arhiepiscopia Antiohiană a Americii de Nord.

Slujba a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Părinte Iosif, Mitropolitul Americii de Nord.

Arhiepiscopia Ortodoxă Antiohiană se află sub jurisdicţia Bisericii Ortodoxe a Antiohiei.

Alături de Înaltpreasfinţia Sa au slujit Preasfinţitul Părinte Ilia, Eparhia Ortodoxă a Albaniei din America – Patriarhia Ecumenică, şi Preasfinţitul Părinte Toma, Eparhia de Oakland, Charleston şi  Atlanticul Mijlociu.

După slujba de sfinţire, cei trei ierarhi au oficiat Sfânta Liturghie în lăcaşul de cult recent sfinţit.

Biserica este construită după modelul catedralei Patriarhale din Damasc, iar în piciorul Sfintei Mese a fost aşezat un fragment din moaştele Sf. Rafael de Brooklyn.

De asemenea, cu acest prilej, Mitropolitul Iosif a oferit ctitorilor lăcaşului de cult Ordinul Sf. Rafael de Brooklyn.

Cine a fost sfântul Rafael de Brooklyn

Sfântul Rafael de Brooklyn s-a născut în data de 8 noiembrie 1860, în Beirut, din părinţi sirieni refugiaţi din Damasc.

El a urmat Şcoala Patriarhală din Damasc, Şcoala de Teologie Ortodoxă din insula Halki a Patriarhiei Ecumenice, precum şi Academia Teologică din Kiev, în Rusia Imperială.

În 1904 a fost ales ca episcop de Brooklyn, fiind hirotonit episcop de Sfântul Tihon, Arhiepiscopul Moscovei şi Episcopul Inochentie de Alaska, fiind primul episcop ortodox hirotonit în America de Nord.

După 20 de ani de slujire în America de Nord, Episcopul Rafail a trecut la Domnul, în ziua de 27 februarie 1915, la reşedinţa din Brooklyn.

Canonizare

Episcopul Rafail a fost trecut în rândul sfinţilor de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe din America în martie 2000.

Slujba de canonizare a avut loc în luna mai a aceluiaşi an, la Mănăstirea Sfântul Tihon, cu participarea Episcopilor Arhiepiscopiei Ortodoxe Antiohiene din America de Nord, ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Greceşti din America şi ai Bisericii din Polonia.

El este pomenit de Biserica Ortodoxă din America pe 27 februarie.

Foto credit: Arhiepiscopia Ortodoxă Antiohiană a Americii de Nord

Comentarii Facebook


Știri recente

Pr. Ionuț Tutea: A fi alături de vârstnici nu este doar o obligație, ci un mod de a ne desăvârși existența în comunitate

Părintele Ionuț Tutea, consilier eparhial la Sectorul Social-Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a fost sâmbătă invitatul online al Asociației Femeilor Ortodoxe din Mitropolia celor două Americi (AROLA). Coordonatorul activității filantropice din eparhia Bucureștilor a…