A fost sfințită Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Mândrești

Momente istorice la Parohia Mândrești din comuna Vlădeni, județul Botoșani, unde sâmbătă, 13 septembrie 2014, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a oficiat slujba de Sfințire a Bisericii cu hramul „Sfânta Cuvioasa Parascheva”, informează „Ziarul Lumina”.

Potrivit tradiției, credincioșii, bărbați și femei, au putut intra în Sfântul Altar pentru a se închina și săruta Sfânta Masă.

Sâmbătă, 13 septembrie 2014, a fost o zi de sărbătoare specială pentru credincioșii Parohiei Mândrești din comuna botoșăneană Vlădeni, care au participat la sfințirea bisericii parohiale închinate Sfintei Cuvioase Parascheva. Locașul a fost înnoit și a primit veșmântul harului prin stropirea cu Agheasmă și ungere cu Sfântul și Marele Mir de către IPS Părinte Mitropolit Teofan, înconjurat de un sobor de 18 slujitori, din care au făcut parte și protos. Teodosie Pleșca, starețul Mănăstirii Zosin, precum și pr. Lucian Leonte, protopopul Protoieriei Botoșani. Ierarhul a sfințit Sfânta Masă după ce a pus în piciorul jertfelnicului moaște ale sfinților martiri.

„Este necesar să ne hrănim din cuvântul Sfintei și Dumnezeieștii Scripturi”

Slujba de sfințire a locașului de cult și a picturii interioare a fost succedată de slujba Sfintei Liturghii arhierești, oficiată pe un podium special amenajat în curtea bisericii. Imediat după citirea Sfintei Evanghelii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a rostit un cuvânt de învățătură în care a făcut referire la răsplata ce o vor dobândi cei ce exersează virtuțile creștine: „Nu sunt ușor de purtat virtuți precum îngăduința, răbdarea, dragostea și îndelunga răbdare, dar Sfântul Apostol Pavel ne spune ce urmează după acestea dacă omul este îmbrăcat cu toate acestea. Iată ce spune marele Apostol: «Pacea lui Hristos o să stăpânească în inimile voastre și cuvântul lui Hristos în voi va locui cu bogăție». Dacă omul are pacea lui Hristos în el, și o bucățică de pâine dacă mănâncă, el este fericit. Dacă ai însă război în sufletul tău, vilele, palatele, conturile, bogățiile și puterea multă nu-ți folosesc; ai doar sentimentul că ești fericit. De aceea este necesar să ne hrănim din cuvântul Sfintei și Dumnezeieștii Scripturi, pe care să o avem ca pâine și apă în viața de zi cu zi”.

În timpul împărtășirii credincioșilor cu Sfintele Taine, părintele protopop Lucian Leonte a dat citire hrisovului de sfințire, vorbind despre istoricul locașului de cult din Mândrești: „Biserica a fost construită între anii 1992-2003, pe locul vechii biserici ridicate în anii 1900-1901 și care a avut parte de mai multe reparații, prin osteneala și cheltuiala enoriașilor, în timpul păstoririi preoților Vasile Dăscălescu și Gheorghe Grigoraș, fiu al satului. Cu trecerea timpului s-au constatat degradări avansate, care au impus demolarea și construirea unui locaș de cult. Lucrările de reconstruire au început în anul 1992, sub coordonarea preotului paroh Teodor Pețenchea. Din vechea biserică s-a păstrat doar zidul de răsărit, de la Sfântul Altar. Din anul 1994, lucrările au fost continuate și finalizate de către actualul paroh, preotul Mihai Ovidiu Anastasiei. Între anii 1998-2003, s-a pictat biserica în tehnica frescă de către pictorul Gheorghe Drăgoi, ajutat ce ucenicul său Constantin Diaconescu. În perioada 2003-2014, s-a realizat catapeteasma din stejar sculptat, executată de domnul Ovidiu Țucă, s-au pictat icoanele din catapeteasmă de domnul Constantin Diaconescu, s-a dotat biserica cu încălzire centrală, s-au confecționat stranele pentru credincioși și s-au achiziționat toate cele necesare sfintelor slujbe”.

Mai multe distincții acordate

Au urmat apoi cuvântări ale preoților Teodor Pețenchea și Mihai Ovidiu Anastasiei, după care Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oferit mai multe distincții de vrednicie. Astfel, preotul Teodor Pețenchea, fost paroh la Mândrești în perioada 1988-1994, a primit Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei”, iar preotul Mihai Ovidiu Anastasiei, actualul paroh, a fost hirotesit iconom stavrofor, primind crucea, bedernița și brâul roșu. De asemenea, distincția „Crucea Moldavă” a fost acordată domnului prefect Costică Macaleți, inginerului Voicu Murariu, primarul comunei Vlădeni, și inginerului Lazăr Axinte, iar toți binefăcătorii au primit diplome de vrednicie.

La sfârșitul slujbelor, toți cei prezenți au primit câte un pachețel de mâncare din partea bisericii.

Comentarii Facebook


Știri recente