A fost sfințit Centrul educațional „Sfântul Haralambie”

Centrul educațional-social ortodox „Sfântul Haralambie” al Parohiei Flămânda, Protoieria 4 Capitală, a fost sfințit ieri, 10 februarie, de Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, informează Ziarul Lumina. Evenimentul a avut loc după Sfânta Liturghie arhierească săvârșită cu prilejul hramului bisericii, „Sfântul Sfințit Mucenic Haralambie”.

Centrul educațional-social ortodox „Sfântul Haralambie” al Parohiei Flămânda acordă servicii educaționale și sociale pentru 26 de copii, răspunzând unor necesități acute ale societății românești actuale în domeniul educației. Aici funcționează o grădiniță în care învață 13 copii și un after-school la care sunt înscriși 13 elevi. „Ziua Sfântului Haralambie este pentru noi sărbătoarea hramului bisericii. În același timp, Sfântul Haralambie este ocrotitorul preaiubit al activităților cu caracter social-filantropic, educațional, pastoral și misionar pe care le-am inițiat aici din încredințarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel și cu sprijinul credincioșilor. Așa se face că de câțiva ani ne-am străduit să amenajăm într-o casă veche, care se apropie de vârsta de 80 de ani, un centru educațional-social ortodox. Aici învață laolaltă și copii care necesită asistența noastră, dar și copiii ai căror părinți doresc pentru ei o educație creștină, o educație care a dat țării noastre mari valori ale culturii și ale științei românești, o educație care a pornit de la școlile care existau pe sub streșini de biserici”, a spus parohul bisericii, pr. David Pestroiu, consilier eparhial în cadrul Sectorului învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

PS Episcop Varlaam Ploieșteanul le-a vorbit credincioșilor despre Sfântul Mucenic Haralambie, care a fost una dintre victimele persecuțiilor, fiind ucis pentru Hristos în timpul împăratului Septimiu Sever. „Sfântul Haralambie a fost martirizat în anul 202, când la vârsta de 113 ani, în calitate de episcop al Magneziei, o localitate din Asia Mică, a fost arestat de proconsulul orașului, Iulian, și obligat să accepte religiile păgâne. Sfântul Haralambie a dat dovada unei fermități și a unei demnități cu totul excepționale, motiv pentru care a fost chemat la Antiohia de Septimiu Sever și obligat să renunțe la credința sa. El este considerat și un mare apărător de ciumă; de aceea, în Evul Mediu, când multe părți ale Europei au fost răvășite de această boală molipsitoare, cultul și prestigiul Sfântului Haralambie au crescut foarte mult. Mai mulți domnitori și boieri români au adus în țară părticele din moaștele sfântului tocmai pentru a proteja poporul de ciumă și de foamete”, a spus Preasfinția Sa.

După Sfânta Liturghie, PS Varlaam Ploieșteanul a săvârșit slujba Parastasului pentru slujitorii, ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș. La final, pr. Petru Moraru, slujitor al Bisericii Flămânda, a fost hirotesit sachelar, acordându-i-se dreptul de a purta brâu albastru și bederniță. De asemenea, în semn de prețuire și binecuvântare, Preasfinția Sa a acordat Ordinul „Sanctus Stephanus Magnus” părintelui paroh David Pestroiu și unor binefăcători: Anca Ileana Ioan, Florica Avramescu, Ioan Hristodorescu și familiei Mihnea Octavian și Cristina Florena Grecu. Pentru merite deosebite în păstrarea credinței și promovarea culturii creștine, mai multe persoane au primit diplome de onoare: Răzvan Costache, Ana Maria Nicolaescu, Alexandra Tânjală, Horia Gheorghe Marinescu, Mihai Popescu, familia Ion și Maria Elena Dragnea. Biserica Flămânda a fost ridicată în secolul al XVIII-lea. Potrivit pisaniei, aceasta a fost un „schitișor de lemn”, ridicat de un oarecare Dimitrie, în anul 1766, și închinat Mitropoliei ca metoc.

Comentarii Facebook


Știri recente