A fost sfinţit Agheasmatarul Mănăstirii Zosin. Este singurul lăcaş de cult din Botoşani ocrotit de Sfinţii Brâncoveni (VIDEO)

Sfinţirea Agheasmatarului de la Mănăstirea Zosin

În ziua sărbătorii Sfinţilor Martiri Brâncoveni, un sobor de arhierei condus de Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a sfinţit altarul de vară al Mănăstirii Zosin. Agheasmatarul a primit ca ocrotitori pe domnitorul martir şi pe fiii săi care au suferit moarte martirică acum 300 ani, informează site-ul doxologia.ro. Lăcaşul de cult este singurul din Botoşani ocrotit de Sfinţii Brâncoveni.

După oficierea slujbei de târnosire, Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în curtea lăcaşului de cult. Au coliturghisit:

  • IPS Părinte Tefan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei,
  • IPS Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale,
  • PS Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei şi Teleormanului,
  • PS Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord,
  • PS Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal,
  • PS Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

În cuvântul adresat credincioşilor prezenţi la acest moment, IPS Părinte Teofan a felicitat atât ostenitorii care au sprijinit lucrările efectuate la Zosin, cât şi întreaga obşte monahală, alături de stareţul acesteia, arhim. Teodosie Pleşca, pentru eforturile depuse în ultimii ani la zidirea singurului sfânt lăcaş.

În continuare, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a vorbit despre martiriul Sfinţilor Brâncoveni, îndemnându-i pe toţi cei prezenţi să le urmeze pilda de jertfă pentru ţară şi pentru credinţa creştină, rugându-se şi având nădejde în ajutorul lor.

Când vă este greu, scoateţi, vă rog, icoana Sfinţilor Brâncoveni. Dacă o veţi priviţi cu atenţie şi vă veţi gândi puţin prin ce a trecut Sfântul când şi-a văzut cei patru copii decapitaţi, după patru-cinci luni de teminţă grea şi de chinuri, ne vom da seama că tot ceea ce vine asupra noastră e nimic faţă de cele pe care el le-a pătimit.

Şi putea pe toate să nu le pătimească, dacă abandona credinţa ortodoxă. Şi bogăţie şi scaun şi copii şi nevastă la toate acestea a renunţat, ca să nu se lepede de dreapta credinţă. Astfel, când vă este greu, luaţi, vă rog, icoana Brâncovenilor, meditaţi puţin la viaţa lor şi veţi vedea cât de mici sunt încercările şi necazurile noastre.

La finalul slujbei religioase, Înaltpreasfintitul Părinte Iosif a subliniat importanţa acestei mărturisiri de credință de la sfârşitul secolului al XVII-lea, arătând că Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu a asistat la moartea copiilor săi pentru Domnul, ca odinioară Avraam, la jertfa fiului său, Isaac:

Nu s-a smintit, nu s-a lepădat Sfântul Constantin, văzând cu propriii lui ochi moartea pruncilor săi, spunându-le: «Totul am pierdut în lumea aceasta, dar nimic nu e mai de preţ decât credinţa în Iisus Hristos. Nu ne vom pierde şi sufletul nostru». Iată pe cine are ca părinte Sfântul Constantin, ca şi toţi cei care cred în cuvântul lui: pe marele nostru părinte Avraam. El este un Avraam al neamului nostru.

Credincioşii prezenţi la acest binecuvântat moment au trecut prin Sfântul Altar, potrivit rânduielii, aducând prinos de cinstire Sfântului Domnitor Martir prin închinarea la icoana sa şi la o părticică din sfintele sale moaște, dăruite Mănăstirii Zosin de către Părintele Patriarh Daniel în urmă cu doi ani, cu prilejul sfințirii noii biserici.

Comentarii Facebook


Știri recente