A fost pusă piatra de temelie a primei biserici românești ortodoxe din Italia

Astăzi, 20 septembrie, la Bari s-a pus piatra de temelie a primei biserici românești ortodoxe din cuprinsul Episcopiei Italiei, informează ediția de mâine a cotidianului „Ziarul Lumina”.

Ceremonia religioasă de binecuvântare a locului și de sfințire a crucii pentru sfântul altar a fost precedată de Sfânta Liturghie, oficiată de către IPS Mitropolit Iosif al Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Europa Occidentală și Meridională, înconjurat de un sobor de ierarhi format din PS Ciprian Câmpineanul, Episcop-Vicar Patriarhal, delegatul PF Patriarh Daniel, PS Siluan, Episcopul Episcopiei Ortodoxe a Italiei, preoți și diaconi.

Ceremonia s-a încheiat cu semnarea hrisovului scris pe două pergamente în piele, de către ierarhii și reprezentanții autorităților civile românești și italiene prezente. Un exemplar al acestui document, introdus într-un cilindru de oțel sigilat, a fost zidit în piciorul sfintei mese din altarul viitoarei biserici. Cele două exemplare ale hrisovului au fost semnate de PF Părinte Patriarh Daniel în ziua de 3 septembrie 2009, în urma vizitei părintelui paroh Mihai Drigă la Patriarhia Română.

La ora 13:30, a fost organizat un pelerinaj până la biserica care adăpostește mormântul Sf. Ierarh Nicolae, unde s-a săvârșit Acatistul Sf. Ierarh Nicolae.

Terenul pe care urmează să fie construit lăcașul de cult are o suprafață de cca 900 mp și a fost obținut prin concesionare din partea Primăriei orașului Bari. Conform proiectului care însoțește autorizația de construire eliberată de autoritățile locale, biserica va avea o suprafață de 200 mp, un demisol de 500 mp și un subsol de 300 mp. La demisol va funcționa o sală de conferințe, un birou parohial, biblioteca și spații pentru școală și cateheză, iar la subsol capela.

Biserica se va ridica prin jertfa preoților și a credincioșilor, cu sprijinul instituțiilor statului român, al autorităților locale italiene și al Patriarhiei Române. Până la ora actuală, ajutorul cel mai mare pentru obținerea terenului, a aprobărilor și pentru proiectul de construcție parohia l-a primit din partea Asociației româno-italiană „Suflet românesc”.

Comentarii Facebook


Știri recente