A fost proclamată canonizarea Sfântului Macarie Protopsaltul

Proclamarea canonizării Sfântului Macarie Protopsaltul a avut loc duminică la finalul Sfintei Liturghii oficiate cu ocazia Sărbătorii Sfântului Dimitrie cel Nou. 

Tomosul sinodal de canonizare a fost citit de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal și Secretarul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

După citirea actului, a fost cântat troparul Sfântului Macarie Protopsaltul și a fost prezentată icoana Sfântului.

Canonizarea a fost decisă de Sinodul Bisericii Ortodoxe Române în 2023Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți), iar ziua de cinstire a sfântului va fi 31 august.

Proclamarea canonizării Sf. Macarie Protopsaltul, duminică, 27 octombrie 2024. Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Biografie

Macarie Ieromonahul a trăit între 1763 și 1836. La începutul secolului al XIX-lea, a fost hirotonit ieromonah pe seama Catedralei Mitropolitane din București și a primit ascultarea de predicator al Curții Domnești.

La porunca Mitropolitului Dionisie Lupu, a început opera de traducere din limba greacă în grai românesc a cântărilor bisericești. După multe strădanii, a reușit să tipărească la Viena, în 1822 și 1823, primele cărți de cântări bisericești în limba română: Teoreticonul, Anastasimatarul și Irmologhionul.

Al doilea volum al Antologiei de cântări psaltice în limba română a apărut la București, cuprinzând cântările Utreniei de peste an.

În 1829, odată cu exilarea Sfântului Grigorie Dascălul din scaunul de mitropolit al Țării Românești, Cuviosul Macarie Protopsaltul, apropiat al acestuia, s-a retras la Iași, unde Mitropolitul Veniamin Costachi al Moldovei i-a dat ascultarea de a deschide o școală de muzică psaltică după modelul celei de la București.

În această perioadă a viețuit la Mănăstirea Neamț, unde a înființat o școală de muzică.

A revenit în Țara Românească în 1833, odată cu rechemarea pe tronul mitropolitan a Sf. Ier. Grigorie Dascălul și, la îndemnul acestuia, a coordonat tipărirea Vieților Sfinților la Mănăstirea Căldărușani.

În această perioadă a înființat școli de muzică pentru monahi la mănăstirile Căldărușani și Țigănești. La Căldărușani l-a cunoscut pe viitorul Schimonah Nectarie Protopsaltul, care a ajuns ulterior să viețuiască la Schitul Românesc Prodromu din Sfântul Munte Athos.

Sf. Cuv. Macarie Protopsaltul l-a încurajat pe tânărul Nectarie să continue pe calea cântării psaltice, iar în prezent acesta se află pe lista de canonizare a Patriarhiei Ecumenice.

Cuviosul Macarie Protopsaltul s-a mutat la cele veșnice la Mănăstirea Viforâta, unde Maica Iustina, sora sa și stareța mănăstirii, l-a îngrijit pe patul de suferință. Sfântul a trecut la Domnul în 30 august 1836.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu


Știri recente