„A fost o lumină în istoria Bisericii noastre” – PS Timotei despre Patriarhul Justinian

La împlinirea a 41 ani de la trecerea la cele veşnice a Patriarhului Justinian Marina, PS Timotei Prahoveanul a spus că reprezintă „o lumină în istoria Bisericii”, într-o perioadă grea pentru Ortodoxia românească. Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a evidenţiat personalitatea marcantă a Patriarhului Justinian Marina după slujba parastasului oficiată luni în biserica mănăstirii Radu Vodă din Capitală.

„A avut mult curaj, a avut râvnă misionară, s-a inspirat întotdeauna din scrierile Sfintei Evanghelii şi a Sfinţilor Părinţi. A cinstit în mod deosebit pe cei care au trecut prin suferinţe, pe profesorii de teologie, pe preoţii întemniţaţi, pe monahi şi pe monahii”, a evidenţiat Preasfinţia Sa.

PS Timotei Prahoveanul a elogiat activitatea misionară desfăşurată „în rândul credincioşilor şi  preoţilor de parohie” şi a subliniat grija pe care a îndreptat-o către monahii şi monahi. Ierarhul a făcut referire la decretul nr. 410 din anul 1959 şi a explicat faptul că Patriarhul Justinian nu i-a uitat pe monahii care „au fost trimişi în mijlocul lumii”, iar „pe mulţi i-a ajutat să revină în mănăstire”.

„A fost preocupat de toţi cei care i-au cerut ajutorul arătând prin cuvinte şi fapte că el a fost un patriarh iubitor al Bisericii, preoţilor, monahilor şi al credincioşilor”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a semnalat purtarea de grijă pe care Patriarhul Justinian a avut-o faţă de Mănăstirea Radu Vodă în perioada comunismului. Aşezământul monahal s-a bucurat să îl aibă binefăcător în vremuri grele pe vrednicul patriarh care a fost înmormântat, conform testamentului său, în lăcaşul de cult din centrul Bucureştilor.


Cel de-al treilea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române s-a născut la data de 22 februarie 1901, în localitatea Suești, județul Vâlcea. A urmat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și a fost un timp preot de parohie. Rămas văduv, în anul 1945 a fost hirotonit Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Doi ani mai târziu a fost ales Arhiepiscop al Iașilor și Mitropolit al Moldovei și Sucevei, iar la 6 iunie 1948 a fost înscăunat ca Arhiepiscop al Bucureștilor, Mitropolit al Ungrovlahiei și Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. A trecut la cele veșnice în 26 martie 1977.

Biserica Ortodoxă Română a declarat 2017 drept anul comemorativ Justinian Patriarhul şi al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului.

Foto credit: ZL

Comentarii Facebook


Știri recente