A fost lansată cartea „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria”

Cartea „Bartolomeu Valeriu Anania (1921-2011). Omul și Istoria” a fost lansată miercuri în cadrul unui eveniment editorial și comemorativ organizat la Muzeul Mitropoliei Clujului.

Ediția lansată este scrisă de arhimandritul dr. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului.

Printre participanți s-au numărat clerici, teologi, oameni de cultură, oficialități civile și militare din județele Cluj și Bistrița-Năsăud, credincioși clujeni.

Evenimentul editorial a fost completat cu un recital de muzică sacră susținut de corul de fete al Colegiului Ortodox „Mitropolitul Nicolae Colan” din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. prof. dr. Daniel Frumos și de corul maicilor de la Mănăstirea „Nașterea Maicii Domnului” de la Piatra Fântânele.

Programul a fost prezentat de părintele dr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

La finalul întâlnirii, pr. arh. dr. Dumitru Cobzaru, autorul noii apariții editoriale, a vorbit despre conținutul volumului care surprinde personalitatea Mitropolitului Bartolomeu în cheia istoriei pe care a traversat-o.

„Prin tot ceea ce a fost și a înfăptuit pentru Biserică și pentru neamul românesc, arhiepiscopul și mitropolitul, scriitorul și teologul Bartolomeu Valeriu Anania a sădit în noi neliniștea datoriei de a-i păstra memoria vie, neștirbită și cât mai deplină”, a mărturisit autorul cărții.

„Scopul lucrării de față este acela de a oferi o prezentare cât se poate de imparțială – îndeobște bazată pe mărturiile participanților direcți la evenimente și pe documentele oficiale, arhivistice – a episoadelor în care Bartolomeu Valeriu Anania s-a implicat sau a fost implicat, fără voia sa, însă păstrându-și mereu verticalitatea. Fără faptele, atitudinea și cuvintele sale, istoria recentă a țării noastre ar fi arătat cu siguranță altfel. Considerăm că evocarea acestor evenimente cruciale din istoria României și a unei personalități ca Bartolomeu Valeriu Anania se impune cu necesitate în actualitate”, a mai spus Arhimandritul.


Mitropolitul Bartolomeu Valeriu Anania

Mitropolitul Bartolomeu Anania (18 martie 1921 – 31 ianuarie 2011), a păstorit Eparhia clujeană cu înţelepciune, timp de 18 ani, în perioada 1993-2011, reuşind să-i dinamizeze activitatea, pentru a răspunde prompt şi eficient solicitărilor noi şi tot mai diverse ale lumii moderne.

De numele Mitropolitului Bartolomeu se leagă actul istoric de reînființare, în anul 2006, a Mitropoliei Clujului, ca o reînviere a vechii mitropolii de la Feleac, ctitorită la finele veacului al XV-lea, de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare și ocrotită de urmașii lui.

Acesta este înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

Foto credit: Mitropolia Clujului / Darius Echim

Comentarii Facebook


Știri recente