A fost inaugurat al treilea cămin pentru bătrâni al Episcopiei Hușilor: Unul dintre ctitori este Patriarhul Daniel

Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Proroc Daniel” din localitatea Rășcani, comuna Șuletea, parte a Așezămintelor Asociației „Filantropia Ortodoxă” a Episcopiei Hușilor a fost inaugurat vineri în prezența Episcopului Ignatie.

De asemenea, la eveniment au participat Simona Bucura-Oprescu, Ministrul Muncii și Solidarității Sociale, oficialități centrale, județene și locale. 

„Acesta este al treilea cămin, unul dintre cele mai moderne, care întrunește toate condițiile pentru o asemenea acțiune socială de îngrijire a persoanelor vârstnice”, a precizat Episcopul Hușilor.

Preasfinția Sa a mulțumit Patriarhului Daniel pentru sprijinul oferit la începutul proiectului, părintelui consilier eparhial Vladimir Beregoi, președintele Asociației Filantropia ortodoxă Huși, dar și doamnei ministru Simona Bucura-Oprescu.

Unul dintre ctitorii acestui așezământ social, al căminului pentru persoane vârstnice, este Părintele Patriarh Daniel, cel care ne-a oferit o sumă destul de consistentă la început, când a înmugurit gândul acesta de a prelua o școală abandonată, la dorința expresă a părintelui consilier Vladimir. Am început cu această susținere financiară, oferită de Părintele Patriarh Daniel, motiv pentru care, ca formă de recunoștință, am găsit că este foarte potrivit ca acest Cămin pentru persoane vârstnice să aibă drept ocrotitor spiritual pe Sfântul Proroc Daniel.

Ministrul Simona Bucura-Oprescu a apreciat că lucrurile s-au îmbinat bine prin transformarea unei școli abandonate „într-un loc al dragostei, al grijii pentru cei care au cea mai mare nevoie, pentru cei care au dat viață copiilor și părinților celor care înainte învățau în această școală”.

Și cum s-a făcut asta? Prin truda unui român care s-a născut în Harghita, care a mers la școală, care a ajuns să trudească pentru Biserică și peste hotare și care apoi, s-a întors aici acasă, în România, să binecuvinteze prin faptele sale comunitatea din Episcopia Hușilor, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Doamna ministru a amintit că Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși a fost desemnată Instituția anului 2023 la Gala Asistenței Sociale din România.

În final, preotul consilier Vladimir Beregoi, președintele Asociației Filantropia Ortodoxă Huși, a vorbit despre parcursul proiectului care se leagă de o persoană dragă lui mutată la cele veșnice.

Preotul a transmis mulțumiri ctitorilor, între care a menționat că se află un „om cu inimă mare, care m-a rugat să nu-i spun numele, din Timișoara”. Acest om, „pe parcursul a mai bine de 20 de ani de când sunt implicat în lucrarea social-filantropică a Bisericii, m-a ajutat enorm”, a mărturisit Pr. Vladimir Beregoi.

Căminul „Sfântul Proroc Daniel” Rășcani

Asociația „Filantropia Ortodoxă” Huși are aproape 500 de bătrâni pe care-i ajută zilnic, îi îngrijește la domiciliu, și copiii care se adaugă din centrele de zi sau cele cultural-sociale.

Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Proroc Daniel” Rășcani este al treilea cămin pentru bătrâni al Asociației „Filantropia Ortodoxă” Huși, alături de Căminul pentru persoane vârstnice „Sfântul Gheorghe” din Gugești, comuna Boțești, și de Căminul „Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica” din Vutcani.

Este situat într-un areal în care nu se mai regăsește un astfel serviciu social, deși nevoile constatate în comunitate sunt foarte mari. Căminul poate găzdui 22 de beneficiari. În cadrul lui funcționează deja o cantină socială, implementată prin Programul Național de Interes pentru dezvoltarea Serviciilor Sociale pentru persoanele vârstnice, de care beneficiază 50 de persoane din comuna Șuletea.

Căminul dispune de camere foarte spațioase, fiecare cu baie privată adaptată pentru persoanele cu dizabilități, mobilier nou, televizoare, acces la internet și cablu TV. Bucătăria este bine echipată, avem zonă de servit masa și socializare, sală de tratament, izolator și o curte foarte generoasă.

Facilitățile includ supraveghere constantă, mese zilnice, supraveghere medicală, administrarea tratamentului, transport către unitățile medicale, kinetoterapie și consiliere spirituală, psihologică și socială.

Vezi mai multe detalii, pe site-ul Episcopiei Hușilor.

Foto credit: Episcopia Hușilor


Știri recente