A fost hram la ctitoria Patriarhului Daniel din satul natal

Mănăstirea Dobreşti, ctitoria Patriarhului Daniel din satul natal al Preafericirii Sale, şi-a serbat sâmbătă unul dintre ocrotitori, pe Sfântul Domnitor Ştefan cel Mare.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În timpul slujbei, au fost pomeniți Alexie și Stela, părinții Preafericitului Părinte Patriarh Daniel.

Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul a evocat la predică chipul luminos al Sfântului Ştefan cel Mare.

„Sfântul Domnitor Ştefan cel Mare a avut multă dragoste de Dumnezeu, de oameni și de țară, pe care a apărat-o de cotropitori”.

„Prin mănăstirile ctitorite, el devine un mărturisitor al dreptei credințe și un apărător temeinic al hotarelor neamului său”, a subliniat Preasfinţia Sa.

Mănăstirea Dobrești

Mănăstirea Dobrești este ctitorie a Preafericitului Părinte Daniel și îi are ca ocrotitori pe Sf. Parascheva, Sf. Ilie Tesviteanul și pe Sfântul Ștefan cel Mare. La 23 octombrie 2005 a fost pusă piatra de temelie a mănăstirii și au fost inițiate demersurile necesare realizării acestui proiect, un ansamblu mănăstiresc cu demisol, casă monahală, clopotniță și anexe gospodărești. Arhitectura este una specifică stilului monahal moldovenesc.

Lucrările de pictură se află în derulare, iar planul iconografic este inspirat din iconografia renumitelor biserici din Nordul Bucovinei. Lucrările de pictură se desfășoară pe bolta pronaosului, pe cupola din pronaos și bolta cafasului. Tehnica folosită este al fresco în stil bizantin. Biserica are o lungime de 39,30 m, lățime la abside de 18 m, iar înălțimea până la vârful crucii de pe turlă de 44,00 m. De asemenea, lucrările de construcție continuă și la casa monahală, lucrări de finisare la mansardă și etaj, confecționarea tâmplăriei interioare și exterioare și se face pregătirea pentru montajul parchetului.

Foto credit: Mitropolia Banatului

Urmăriți-ne pe Twitter: @AgentiaBasilica

Comentarii Facebook


Știri recente