A fost hirotonit un nou ierarh pentru Muntenegru: Episcopul Metodie de Diocleia

Patriarhul Irineu al Serbiei a oficiat duminică hirotonia Preasfințitului Metodie de Dioclea, Episcop vicar al Mitropoliei de Muntenegru și Litoral.

Ceremonia a avut loc în cadrul Sfintei Liturghii oficiate în 22 iulie 2018 în Catedrala Învierea Domnului din Podgorica, informează site-ul oficial al Patriarhiei sârbe.

La finalul Sfintei Liturghii, Patriarhul Irineu a spus că demnitatea episcopală reprezintă cea mai mare cinste în Biserica lui Dumezeu. Pr

„Ați făcut parte pentru o perioadă de timp relativ mare din obștea Mănăstirii Cetijne și ați trăit în aceste locuri. Ați avut numeroase oportunități de a vă întâlni cu acești oameni nobili și cu diferite circumstanțe ale vieții de aici. De aceea Biserica noastră v-a onorat cu această demnitate înaltă cu dorința ca așa cum în mod înțelept ați administrat mănăstirea să lucrați și în eparhie ca Episcop vicar al Mitropolitului de Muntenegru și Litoral”.

Patriarhul Irineu a amintit că Episcopul Metodie l-a asistat în spital pe Patriarhul Pavel al Serbiei când era bolnav pentru o perioadă lungă de timp, fapt pentru care merită un respect deosebit din partea Bisericii.

Patriarhul a adăugat că Episcopul Metodie a fost ales vicar al unei eparhii care a dat personalități mari Bisericii Sârbe menționându-i pe Sfinții Vasile de Ostrog și Petru de Cetinje.

Din soborul slujitor au făcut parte Mitropoliții Amfilohie de Muntenegru și Litoral, Porfirie de Zagreb-Ljubljana și alți ierarhi.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul „Sf. Apostol și Evanghelist Marcu” al Catedralei din Podgorica.

La slujbă au fost prezenți Ambasadorul Serbiei în Muntenegru, Zoran Bingulac, dar și cel al Bosniei și Herțegovinei, Vinko Radovanovic, alături de alte oficialități.

Foto credit: Patriarhia Serbiei

Comentarii Facebook


Știri recente