A fost descoperită o predică din 1938 semnată de Sf. Nicolae Velimirovici

O predică a Sfântului Nicolae Velimirovici a fost descoperită recent la Mănăstirea Studenica din Serbia. Documentul datează din 1938, este dactilografiat şi cuprinde notiţe ale sfântului, informează Orthochristian.

Ierarhul a lăsat spaţii goale pentru a fi completat manual numele mănăstirii unde urma să fie citită predica, numele sfântului sărbătorit în ziua respectivă şi anul redactării.

Omilia a fost scrisă la Mănăstirea Žiča, reşedinţa episcopală a sfântului Nicolae. Documentul este semnat şi sigilat de marele ierarh care a adăugat: „după citire să rămână în arhiva mănăstirii”.

În omilie, Sfântul Nicolae subliniază că Dumnezeu oferă întotdeauna ajutor oamenilor şi îndeamnă să avem toată nădejdea la Tatăl ceresc.

„Pune-ți încrederea în Dumnezeu Creatorul și nu te teme de nimeni sau de nimic. Dumnezeu este pavăza ta. Cel ce are încredere în Dumnezeu nu se va rușina niciodată, ci va fi slăvit în Cer şi pe pământ”, se menţionează în omilie.

Sfântul Nicolae s-a născut pe 23 decembrie 1880 în Serbia. Educația sa, începută în familie, a continuat la Mănăstirea Celie și la gimnaziul din Valievo. A urmat Seminarul „Sfântul Sava” din Belgrad, apoi a studiat la Universitatea din Berna, dar și la Oxford (Anglia) și la Universitatea din Geneva.

În 1909, vindecându-se în mod minunat de dizenterie, Nicolae a hotărât să se călugărească.

În 1919, arhimandritul Nicolae a fost hirotonit episcop al Jicei, în cadrul Bisericii Sârbe. În aprilie 1915, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a fost trimis de Biserica Sârbă în Anglia şi America, unde a susţinut numeroase cuvântări, luptând pentru unitatea sârbilor şi a popoarelor slave de miazăzi.

La începutul anului 1919 s-a întors în Serbia, iar în 1920 a fost strămutat în Arhiepiscopia Ohridei din Macedonia.

În perioada celui de-al Doilea Război Mondial, Episcopul Nicolae a fost arestat şi torturat de nazişti. După război, în 1946 a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde a început să predea în cadrul câtorva seminarii creştin-ortodoxe. A trecut cele veșnice în data de 18 martie 1956.

În data de 19 mai 2003, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Sârbe a hotărât trecerea episcopului Nicolae (Velimirovici) al Ohridei şi Jiciei în rândul sfinţilor.

Foto credit: The catalog of good deeds

Comentarii Facebook


Știri recente