A fost condus pe ultimul drum Părintele Dumitru Merticariu

Părintele Dumitru Merticariu, fost paroh la Biserica Banu din Iași, a fost condus pe ultimul drum, sâmbătă, 10 aprilie 2021, de ierarhi, clerici, prieteni şi cunoscuţi.

Slujba de înmormântare a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei şi Bucovinei, alături de care s-au aflat Episcopul Antonie de Bălţi şi PS Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

PS Timotei s-a adresat celor prezenţi ca delegat al Patriarhului Daniel şi a transmis mesajul Preafericirii Sale.

Patriarhul l-a numit pe Părintele Dumitru Merticariu „Un preot misionar, harnic şi jertfelnic”.

„În toată viaţa şi activitatea sa, Părintele Dumitru Merticariu a ilustrat cu multă pasiune şi autenticitate chipul preotului misionar în mijlocul cetății”.

„Înzestrat de Dumnezeu cu daruri deosebite, a adăugat la acestea strădaniile sale personale, fiind un mare iubitor al slujirii Sfântului Altar, al muzicii bisericeşti, al artei, culturii şi al oamenilor”.

„Dăruirea şi spiritul său misionar, conştiinţa puternică în ceea ce priveşte responsabilitatea pastorală, precum şi zelul misionar în propovăduirea şi păstrarea dreptei credinţe, a spiritualităţii şi identităţii ortodoxe româneşti, pot fi un exemplu de înțelegere a slujirii aproapelui şi a Bisericii lui Hristos”, a transmis Patriarhul României.

Mesajul integral este disponibil aici.

A urmat cuvântul Mitropolitului Teofan, intitulat „Părintele Dumitru Merticariu, un misionar în slujba Bisericii și a Neamului”.

„Avea o capacitate uimitoare de a-și apropia oamenii, de orice condiție ar fi fost ei. Credincioși, oameni obișnuiți, intelectuali sau reprezentanți de instituții – cu fiecare dintre ei găsea ușor o cale de comunicare”.

„Parohia, fiind situată nu departe de Copoul universitar, multe cadre didactice, mulți studenți găseau ușor drumul spre biserica Banu. Fiecare simțea că are un loc al său în inima largă a Părintelui Dumitru. Mulți tineri pot da mărturie despre suportul moral sau material pe care l-au primit ca de la un tată ori de câte ori au avut nevoie, cu discreție și delicatețe”, a subliniat Părinte Mitropolit.

Părintele Dumitru Merticariu este fratele Preasfinţitului Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop vicar patriarhal.

Preotul ieşean a fost înmormântat lângă biserica unde a slujit aproape trei decenii.

Foto credit: Doxologia / Constantin Comici


Abonează-te la newsletter şi fii la curent cu noutăţile!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente