A fost achiziţionat un lăcaş de cult pentru parohia ortodoxă bulgară din Haga

Parohia ortodoxă bulgară din Haga, ocrotită de Sfinţii Arangheli, va avea propriul lăcaş de cult. IPS Antonie, Mitropolitul Europei Centrale şi de Vest, a semnat miercuri, 28 martie, actele de achiziţionare a lăcaşului de cult, informează Orthodox Christianity.

Fondurile pentru cumpărarea proprietății au fost acordate de Consiliul de Miniștri al Republicii Bulgaria.

Comunitatea nu este formată doar din bulgari, ci la slujba asistă şi diferiţi credincioşi ruşi, ucrainieni, georgieni, sârbi, români, greci etc.

Parohia bulgară din Haga a fost înfiinţată în anul 2000.

Comunitatea românească din Olanda

În ceea ce priveşte comunitatea românească din Olanda, aceasta se bucură de grija Bisericii Ortodoxe Române care a înfiinţat un număr de 18 parohii pentru a răspunde nevoilor duhovniceşti ale românilor aflaţi în diaspora.

În baza deciziei (nr. 294 din 10 noiembrie 2001) IPS Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, parohiile ortodoxe române din Olanda şi Belgia flamandă (Flandra) aparţin de Protopopiatul Olandei şi Belgiei flamande. Protopop a fost numit preotul dr. Ioan Dură.

Potrivit site-ului protoieriei, parohiile din Olanda sunt:

 • „Sfântul Grigorie Teologul”, care funcţionează, neîntrerupt, din 25 ianuarie 1981 şi până în prezent. Sediul actual al parohiei este la Schiedam.
  Website: www.biserica.nlb.
 • „Sfântul Ioan Gură de Aur”, înfiinţată în 2002, cu sediul provizoriu la Haarlem.
  website: www.bisericaamsterdam.nl.c.
 • „Sfântul Vasile cel Mare” şi „Sfântul Ludger”, înfiinţată în 2011, cu sediul la Arnhem.
  Website: parohiaarnhem.freewb.ro.d.
 • „Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan”, înfiinţată în 2011, cu sediul la Groningen.
  Website: www.bisericagroningen.nl.e.
 • „Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iaşi”, înfiinţată în 2012, cu sediul la Eindhoven/Best, iar din septembrie 2015 la Eindhoven-Oirschot.
  website: biserica-eindhoven.nl.f.
 • „Sfânta Mare Mucenică Anastasia”, înfiinţată în primele luni ale anului 2013, cu sediul la Goes, în Provincia Zeeland.
  Sfintele Slujbe sunt săvârşite în biserica „Johannes de Doper” din localitatea ‘s-Heer Abtskerke (de lângă Goes), strada Kerkring
  website: www.bisericazeeland.nl.g.
 • „Sfinţii Mari Împăraţi, întocmai cu apostolii, Constantin şi mama sa Elena”/Utrecht-Vianen
  website: www.biserica-utrecht.nl.h.
 • „Sfânta Mare Mucenică Ecaterina şi Sfânta Cuvioasă Teodora de la Sihla”, înfiinţată în 2013, cu sediul în municipiul Zwolle din provincia Overijssel.Persoană de contact este dna Ecaterina Teodorescu: tel.: 00/31/631.77.17.20; e-mail: [email protected].
 • „Intrarea Domnului în Ierusalim şi Sfântul Mare Mucenic Servatius”, înfiinţată la sfârşitul anului 2014, cu sediul în oraşul Maastricht din provincia Limburg.website: în  construcţie.
Parohiile româneşti din Olanda şi Belgia Flamandă. Foto credit: biserica.nl

Foto credit: dveri.bg

Comentarii Facebook


Știri recente