A fi drept nu înseamnă, în niciun fel, a fi justițiar – Preasfințitul Părinte Ignatie

De hramul secundar al Mănăstirii Ivănești din Vaslui, Sfinții Zaharia și Elisabeta, Episcopul Hușilor a evidențiat verticalitatea morală a celor doi sfinți, comparând conceptul de dreptate biblic cu cel contemporan, informează site-ul eparhial.

„Părinții Sfântului Ioan Botezătorul erau plăcuți în fața lui Dumnezeu pentru că erau drepți, adică împlineau voia Lui. Starea de verticalitate morală venea din curățenia sufletească”, a specificat ierarhul.

Vorbind despre atributele „drepți și fără de prihană” prin care sunt caracterizați în Sfânta Scriptură Sfinții Zaharia și Elisabeta, Episcopul Ignatie a afirmat că noțiunea de dreptate din perspectiva creștină diferă de înțelesul promovat de societatea contemporană.

„Dreptatea este virtutea corelativă curățeniei sufletești. Din păcate, în mentalul colectiv al lumii de astăzi, a fi om drept înseamnă a fi un justițiar”.

Justițiarul, a spus Preasfinția Sa de Sărbătoarea Sfinților Zaharia și Elisabeta este „ cel care se răzbună, cel care provoacă tulburare și își confecționează propria lui dreptate, fără nicio referință la o instanță morală obiectivă”.

În acest caz, Episcopul Ignatie a oferit exemplul dreptului Abel din Vechiul Testament care „nu și-a apărat dreptatea lui în fața fratelui ucigaș, Cain”.

„Nici nu o făcea pentru că era curat la suflet. Cain l-a invidiat și de aceea l-a ucis. Considera că nu este drept ca Dumnezeu să primească doar jertfa lui Abel”.

Mănăstirea Ivănești cu hramurile „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul” și „Sfinții Zaharia și Elisabeta” a fost înființată în anul 2000.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente