A educa un copil în iubire faţă de Dumnezeu este principala datorie a adevăraţilor părinţi, a atenţionat PS Timotei Prahoveanul

PS Timotei 2

PS Părinte Timotei Prahoveanul a îndemnat familiile care doresc să aibă prunci să urmeze exemplul sfinţilor Ioachim şi Ana şi să se roage cu stăruinţă lui Dumnezeu. Însă, Ierarhul a atenţionat că este extraordinar de importantă educaţia pe care o acordăm copilului, nu numai aducerea lui pe lume. A creşte şi educa un copil în spirit creştin şi iubire faţă de Dumnezeu este principala datorie a adevăraţilor părinţi. Exemplul cel mai grăitor ni-l arată Sfinţii Părinţi Ioachim şi Ana, a subliniat Preasfinţia Sa.

Îndemnul a fost rostit de Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor cu prilejul slujirii din biserica prahoveană Naşterea Maicii Domnului – Podu Vadului.

Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfințit astăzi pictura lăcaşului de cult, a binecuvântat lucrările de restaurare efectuate la biserică, apoi a oficiat Sfânta Liturghie.

În omilia sa, părintele episcop a vorbit despre sărbătoarea Naşterii Domnului şi a explicat rolul providenţial pe care l-a avut Fecioara Maria în planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii. PS Timotei a spus că prin Maica Domnului a venit mântuirea întregului neam omenesc.

În cadrul cuvântului său, ierarhul a evidenţiat răbdarea şi nădejdea de care au dat dovadă Sfinţii Ioachim şi Ana, părinţii Maicii Domnului, până ce au fost binecuvântaţi de Dumnezeu cu un prunc.

Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a explicat contextul social al vremii şi a vorbit despre tradiţia iudaică care îi cataloga drept blestemaţi pe cei care ajungeau la o anumită vârstă şi nu aveau urmaşi.

Când au împlinit 50 de ani de la împreună lor vieţuire, a spus Preasfinţia Sa, Sfântul Ioachim s-a dus cu o jertfă bogată la templul din Ierusalim ca să o închine Domnului. Arhiereul nu l-a primit. L-a numit în public blestemat şi nu a primit darul pe care acesta l-a dus la Altar.

PS Timotei a evidenţiat că acest comportament al arhiereului a reprezentat un moment foarte greu pentru Sfinţii Ioachim şi Ana. În continuare, Preasfinţia Sa a spus că cei doi nu s-au lăsat pradă deznădejdii, ci au înmulţit rugăciunea şi asceza, retrăgându-se în pustiu.

 S-au rugat mult, peste 40 de zile aşa încât îngerul le-a făgăduit că vor avea prunc. Mai ales Ana, dar şi soţul ei, au hotărât că pruncul pe care îl vor avea, fie că va fi bărbat sau de parte femeiască va fi închinat templului.

Oferindu-i ca exemplu de mari rugători pe Sfinţii Ioachim şi Ana, ierarhul a făcut o paralelă cu vremurile actuale şi a evidenţiat faptul că în zilele de acum noi suntem preocupaţi ca solicitările noastre să fie grabnic rezolvate şi uităm că Dumnezeu ştie de ce avem cu adevărat nevoie.

Dumnezeu nu refuză rugăciunile nimănui, chiar dacă uneori sunt făcute vreme îndelungată şi ni se pare că Dumnezeu nu le aude. Dacă anumite cereri nu se împlinesc înseamnă că nu întotdeauna aceasta este voia Lui. Într-un fel dorim noi să se împlinească lucrurile şi în alt fel priveşte Dumnezeu către viaţa noastră, a evidenţiat Preasfinţia Sa.

În cadrul Liturghiei, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a hirotonit diacon pe inspectorul eparhial Cătălin Gutuie de la Sectorul Agricol, Viticol şi Silvic al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

 

 

La finalul slujbei, părintele paroh Laurențiu Vereșș a primit, din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Ordinul Sanctus Stephanus Magnus.

Comentarii Facebook


Știri recente