A doua zi a vizitei canonice a Patriarhului României la Strasbourg, Franța

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române a sfințit în această dimineață catapeteasma bisericii Sfântul Ioan Botezătorul a parohiei ortodoxe române din Strasbourg și capela parohială cu hramul Sfântul Ioan Valahul. De asemenea, Preafericirea Sa a binecuvântat școala, sala de conferințe și biblioteca aceleiași parohii ortodoxe române.

În continuare, Preafericirea Sa a oficiat Sfânta Liturghie în biserica Sfântul Ioan Botezătorul din Strasbourg, înconjurat de Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, de Înaltpreasfințitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de Preasfințitul Timotei, Episcopul Ortodox Român al Spaniei și Portugaliei, de Preasfințitul Părinte Marc Nemțeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Europei Occidentale, precum și de un sobor de preoți și diaconi.

La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit părintelui Vasile Iorgulescu, parohul bisericii românești Sfântul Ioan Botezătorul din Strasbourg, un set de Sfinte Vase, un Antimis nou, precum și Crucea patriarhală pentru clerici. De asemenea, Preafericirea Sa a rostit celor prezenți un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificația iconostasului și a icoanei în general, după cum ne informează George Vâlcu, corespondentul TRINITAS TV la Strasbourg.

La Sfânta Liturghie au fost prezenți foarte mulți credincioși, studenți români teologi, dar și membri veterani ai parohiei. Răspunsurile la strană au fost oferite de corul parohiei.

După cum a declarat pentru TRINITAS TV, Înaltpreasfințitul Părinte Iosif, Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale și Meridionale, la Sfânta Liturghie au fost prezenți și reprezentanți ai celorlalte culte creștine de la Strasbourg, Excelența Sa Mgr. Jean-Pierre Grallet, actualul Arhiepiscop al Strasbourgului, precum și responsabilul și președintele Federației protestante din Alsacia și Lorena.”

„Pentru comunitatea ortodoxă română din Strasbourg ziua de astăzi este o zi de mare sărbătoare, este poate cel mai mare eveniment pe care l-a avut vreodată, în istoria de aproape 30 de ani, pentru că Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne-a sfințit osteneala din această biserică, tot inventarul ortodox pe care am putut să-l adăugăm în cursul anilor, biserica fiind refăcută cu totul în interior după lucrările din ultimele luni”, a precizat părintele Vasile Iorgulescu, parohul bisericii românești Sfântul Ioan Botezătorul din Strasbourg.

În această seară, Patriarhul României va sfinți și biserica cu hramul Sfinții Cosma și Damian a parohiei ortodoxe române din orașul Mulhouse, situat la aproximativ 100 kilometri sud de Strasbourg.

Comentarii Facebook


Știri recente