A doua zi din Post la Patriarhie | Canonul cel Mare a fost citit de PS Varlaam Ploieşteanul

PS Varlaam - Canonul cel Mare la Catedrala Patriarhală

Sute de credincioşi s-au rugat în această seară, la Catedrala Patriarhală, împreună cu Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul. Episcopul Vicar Patriarhal a oficiat Slujba Pavecerniţei Mari în cadrul căreia a fost citită a doua parte a canonului Sfântului Andrei Criteanul.

O particularitate a Canonului cel Mare constă în prezentarea unor persoane biblice, atât din Vechiul, cât şi din Noul Testament. Prin aceste exemple sufletul este atenţionat să-şi amintească de oamenii drepţi care i-au bineplăcut lui Dumnezeu şi să le urmeze pilda, chiar dacă până atunci a făcut contrariul.

În omilia adresată în data de 28 februarie, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul a evidenţiat faptul că personalităţile evocate în acest canon sunt modele de oameni care s-au pocăit pentru păcatele săvârşite şi au dobândit, în acest fel, mântuirea.

Dintre personalităţile pe care le evocă Sfântul Andrei Criteanul vedem că nu toţi oamenii care au păcătuit au rămas în starea de păcătoşenie. Mulţi dintre ei au conşientizat căderea şi s-au pocăit, motiv pentru care Dumnezeu i-a eliberat de povara lor, a spus Ierarhul.

Episcopul vicar patriarhal a explicat celor prezenţi că acest imn liturgic devine o meditaţie lăuntrică, cât şi o convorbire cu Părintele Ceresc.

Canonul cel Mare al Sfântului Andrei este, în primul rând, un dialog al omului păcătos cu propria sa conştiinţă, dar şi un dialog cu Dumnezeu.

Ierarhul a evidenţiat că această cântare de pocăinţă exprimă dorinţa de iertare a omului care conştientizează starea sa de păcătoşenie şi care strigă din toată inima lui către înduratul Dumnezeu, din iadul cel mai de jos al căderii sale, cu speranţa că Tatăl Ceresc va auzi şi va scoate din stricăciune sufletul său.

Slujba Pavecerniței și Canonul cel Mare vor fi oficiate la Catedrala Patriarhală mâine, 1 martie, şi poimâine, 2 martie, începând cu ora 16:00.

Canonul este citit în patru părţi în primele patru zile ale Postului Mare, în cadrul Pavecerniţei Mari, şi integral în Joia din săptămâna a cincea a Postului Sfintelor Paşti.

Patriarhul Daniel: Canonul cel Mare este un dialog al omului păcătos cu propria conștiință – Basilica.ro

Foto credit: basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente

Hram la Mănăstirea Strâmba din Bistrița-Năsăud: Dorim să avem și noi credința Sfântului Spiridon, spune Mitropolitul Andrei

Mănăstirea Strâmba din județul Bistrița-Năsăud și-a serbat joi hramul, sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie și a evidențiat necesitatea dobândirii credinței, pornind de la virtuțile…