A doua zi a Canonului Sf. Andrei Criteanul la Catedrala Patriarhală

La Catedrala Patriarhală din București, în a doua zi a Postului Mare, pe 28 februarie 2012, Slujba Canonului Sfântului Andrei Criteanul a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, în prezența a sute de credincioși.

La final, Preasfinția Sa a rostit și un cuvânt de învățătură în care a arătat că acest Canon al Sfântului Andrei Criteanul ne îndeamnă la pocăință.

„Ce înseamnă pocăința? Dacă e să traducem din limba greacă metanoia înseamnă schimbarea minții, schimbarea modului de a gândi. Dacă până acum am căzut în greșeala de a gândi rău despre ceva sau despre cineva ei bine să privim înăuntrul nostru, să ne gândim la Dumnezeu, să ne raportăm la Evanghelia Sa și să ne schimbăm modul de a gândi care influențează desigur modul de a ne comporta”.

Totodată, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul i-a îndemnat pe credincioși, în această perioadă a Postului, la o analiză riguroasă a propriei vieți, la asumarea și mărturisirea păcatelor, împreună cu practicarea virtuților.

„Sfântul Ioan Gură spune cât de puțin ne cere Dumnezeu să facem în această viață pentru aproapele nostru ca o dovadă că Îl iubim pe El. Nu a cerut ca să îi dăm unui om o masă bogată, ci doar o pâine celui flămând ca să se sature. Nu a cerut băutură din belșug, ci un pahar cu apă celui însetat. Nu i-a cerut omului ca să-l îmbrace pe aproapele lui în porfiră și vison, în îmbrăcăminte bogată, ci o haină ca să-și acopere goliciunea. De asemenea, nu a reproșat oamenilor că nu a vindecat pe cineva din spital, ci pentru că nu l-a vizitat. Și tot așa nu ne va reproșa dacă nu am eliberat pe cineva din închisoare, ci pentru faptul că nu l-am vizitat ca să-l încurajăm și să-l întărim în suferința pe care o îndură fie pe patul de spital, fie într-o închisoare. Deci, iată cât de puțin ne cere Dumnezeu să împlinim în această viață pământească ca să arătăm că Îl iubim pe El Care Se identifică cu fiecare din aproapele nostru oricât ni s-ar părea de neînsemnat”, a explicat Preasfinția Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Canonul Sfântului Andrei Criteanul (660-740) sau Canonul cel Mare, cum mai este numit, cuprinde 250 de stihiri, spre deosebire de 30, câte are un canon obișnuit. Canonul a fost alcătuit de către Sfântul Andrei, fie pe când se afla în Constantinopol, înainte de a fi hirotonit arhiepiscop al Gortynei, Creta (692), sau la puțin timp după aceea (712). Slujba aceasta specifică Postului Mare evidențiază necesitatea pocăinței, fără de care nu poate exista restaurare și, respectiv, mântuire.

Comentarii Facebook


Știri recente