A doua biserică pentru românii din Timoc-Serbia a fost sfințită

A doua biserică pentru românii din Timoc – Serbia a fost sfințită ieri, 22 noiembrie, în satul Isacova, aflat în componența comunei Ciupria din Valea Moravei.

Lăcașul de cult a fost construit în timp record și va purta hramul Sfinților Mucenici Montanus Preotul și soția sa Maxima din Singidunum. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Daniil, Episcop locțiitor al Daciei Felix, împreună cu Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul românilor ortodocși din Ungaria.

Părintele protopop de Dacia Ripensis, Boian Alexandrovici a declarat pentru Radio TRINITAS: „Cu voia lui Dumnezeu, pe valea Moravei, în parohia noastră, parohia ortodoxă română, din satul Isacova, s-a săvârșit Sfânta Liturghie și binecuvântarea bisericii din localitate, pentru ca de acum încolo să se poată sluji în ea. Am mai avut un motiv de bucurie, pentru că măicuțele de la Mănăstirea Sf. Ana din Orșova împreună cu maica stareță, ne-au cântat la Sfânta Liturghie. După Sfânta Liturghie am mai avut o mare bucurie: l-am botezat pe primul copil în biserica pe care tocmai am binecuvântat-o și care este închinată Sfinților Mucenici Montanus și Maxima, strămoși ai noștri, astfel, am simțit o mare bucurie duhovnicească.”

În regiunea Valea Timocului din Serbia locuiesc peste 250 de mii de români, nerecunoscuți ca minoritate de autoritățile statului sârb. Ei nu beneficiază de școli și publicații în limba maternă și, până în anul 2004, nu aveau parte nici de slujbe în românește. În acel an părintele Boian Aleksandrovici a ridicat prima biserică pentru românii timoceni, cu slujire în limba română. Pentru acest motiv, protopopul Daciei Ripensis se află, până în prezent, într-un permanent conflict cu autoritățile ecleziale sârbe.

Comentarii Facebook


Știri recente