A debutat seria concertelor de colinde organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei

În după-amiaza zilei de sâmbătă, 14 decembrie 2013, la Casa de Cultură a Sindicatelor din orașul Botoșani, a debutat seria concertelor de colinde organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei în acest an, informează „Ziarul Lumina”. Spectacolul-eveniment „Bucuria Nașterii Domnului” s-a desfășurat în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a mai multor stareți și părinți protopopi, precum și a numeroase oficialități locale și județene.

Bucuria Nașterii Domnului a fost vestită sâmbătă seara sutelor de botoșăneni prezenți la Casa de Cultură a Sindicatelor printr-un concert de colinde, organizat de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Spectacolul de colinde, susținut la Casa de Cultură a Sindicatelor din Botoșani și intitulat „Bucuria Nașterii Domnului”, a avut o audiență selectă, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan, a starețului Mănăstirii Popăuți și exarh al mănăstirilor din zona Botoșani, arhim. Ioan Harpa, a protopopului de Botoșani, pr. Lucian Leonte, a protopopului de Darabani, pr. Constantin Pânzariu, a starețului Mănăstirii Zosin, protos. Teodosie Pleșca, a stareței Mănăstirii Vorona, stavrofora Teofana Scântei, precum și a numeroși preoți. Nici autoritățile n-au lipsit de la eveniment, fiind prezenți prefectul Costică Macaleti, președintele și vicepreședintele Consiliului Județean, Florin Turcanu și Gheorghe Sorescu, și primarul municipiului Botoșani, Ovidiu Portariuc.

Corurile care au încântat audiența la Botoșani au fost grupul vocal al Asociației Tineretul Ortodox Român (ATOR) – Dorohoi, corul parohiei „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani, Corul „Amvonul” al preoților din Protopopiatul Săveni, Grupul de colindători „Floricica” al Protopopiatului Darabani, cu membri având vârste între 6 și 8 ani, Ansamblul folcloric „Doina Costeștilor”, Corul de maici „Glasul Voronei” al Mănăstirii Vorona și Corul „Heruvimii” al preoților din Protopopiatul Botoșani.

„Deschizându-ne Cuvântului lui Dumnezeu, ieșim din timp și suntem în legătură cu Cel veșnic”

La finalul spectacolului de colinde, părintele protopop Lucian Leonte a ținut un scurt cuvânt: „Iubiți ascultători și primitori de cântec dumnezeiesc, nimeni dintre noi nu a putut măsura timpul cât acest loc a devenit o vatră de colinde. Aceasta pentru că, deschizându-ne Cuvântului lui Dumnezeu, ieșim din timp și suntem în legătură cu Cel veșnic, care ne înveșnicește și pe noi”.

De asemenea, IPS Mitropolit Teofan a subliniat importanța duhovnicească a momentului: „În această seară, s-au prezentat diferite culori în fața noastră, de la haina cea neagră purtată de călugări, călugărițe și preoții noștri de parohii, culoare amintind de urcușul nostru pe Golgota spre Înviere, până la splendidele culori ale costumelor noastre naționale, care ne-au pregătit sufletește pentru a întâmpina cum se cuvine marea sărbătoare a Nașterii Domnului. Nu pot decât să le mulțumesc fraților preoți, părinților protopopi care i-au coordonat, maicii starețe Teofana de la Vorona, precum și tuturor celor implicați pentru că ne-au oferit această seară, care a necesitat ore și zile întregi de pregătiri. Mai sunt câteva zile până la Crăciun și colindătorii apar, nădăjduiesc tot mai mulți, pentru a ne spune un lucru, și anume că, acum două mii și treisprezece ani, Dumnezeu a coborât pe pământ”.

Gânduri despre bucuria de acasă

„Priveam la copiii care au colindat. Oare dintre aceștia, peste 10-15 ani, câți vor mai fi în țară, refuzând să meargă pe alte meleaguri, căutând pâinea cea de toate zilele? Nădăjduim că anul care vine va fi un an în care românul să înțeleagă că este bine să rămână acasă, sau, dacă pleacă, să conștientizeze că este bine să se întoarcă, că e mai bine nu pentru țară și pentru neam, ci în primul rând pentru el. Sper ca în anii ce vin, cei tentați să plece în străinătate să simtă că, plecând, sărăcesc nu țara, ci pe ei înșiși, în demersul pe care-l fac. Să ne dăruiască Dumnezeu pace în familie, prunci mulți în familiile tinere, să aveți fiecare bucuria întâlnirii cu cei dragi, mulți veniți poate din străinătate în aceste zile să trăiască sfârșitul și începutul de an acasă. Vă mulțumesc tuturor pentru prezență și pentru toată dragostea care ați arătat-o Bisericii”, le-a transmis la final IPS Teofan botoșănenilor prezenți la concert.

La sfârșitul evenimentului, întreaga sală a cântat troparul Nașterii Domnului și colindul „O, ce veste minunată!”, iar IPS Mitropolit Teofan a împărțit colaci, mere, calendare și iconițe copiilor și celor care au colindat.

Comentarii Facebook


Știri recente