A apărut Viața și Acatistul Sfântului Cuvios Varsanufie de la Optina, text aprobat de Sf. Sinod

Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă a publicat volumul „Viața și Acatistul Sfântului Cuvios Varsanufie de la Optina”, cu aprobarea Sfântului Sinod.

Cartea însumează 64 de pagini.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în ședința din 5 iulie 2022, a aprobat textele Sinaxarului, Acatistului și Slujbei Sfântului Cuvios Varsanufie de la Optina, cu zi de sărbătorire în 1 aprilie.

Cartea poate fi achiziționată prin intermediul site-ului Tipografiei Cărților Bisericești: cartibisericesti.ro, prin comandă la [email protected][email protected] sau la numărul de telefon 021.335.21.28.


Sfântul Cuvios Varsanufie de la Optina

Starețul s-a născut în 1845 la Samara și a fost botezat cu numele de Pavel, îmbrățișând cariera militară.

Chemarea spre cele ale duhului a simțit-o în timpul unei boli care ar fi putut să-i fie fatală.

Bolnav de pneumonie, simțea că nu mai are mult de trăit. L-a rugat pe subofițerul sanitar să-i citească din Sfânta Evanghelie și și-a pierdut cunoștința. Atunci a văzut o lumină din cer și întreaga viață, cu toate păcatele, i-a trecut prin fața ochilor. O voce i-a spus să meargă la Mănăstirea Optina, dar doctorii nu credeau că-și va mai reveni ca să ajungă acolo.

S-a vindecat și  a vizitat mănăstirea în 1889, când stareț era chiar Sfântul Ambrozie de la Optina. Acesta l-a sfătuit să-și pună în ordine treburile lumești, iar după doi ani i-a dat binecuvântare să se închinovieze la Optina în trei luni.

În 1892 a fost acceptat ca novice și un an mai târziu a fost tuns rasofor. În 1900, când s-a îmbolnăvit grav, a primit în secret Schima Mică și numele de Varsanufie.

Din 1905, a fost numit egumen, restabilind în scurt timp ordinea, disciplina, plata datoriilor, repararea clădirilor și împletind strictețea cu grija părintească pentru obște și fiii duhovnicești.

Vezi mai multe aici.

Foto credit: cărțibisericești.ro

Comentarii Facebook


Știri recente