A 9-a ediție a Cercului de pictură Sf. Cuv. Parascheva

Duminică, 11 august 2013, începând cu orele 12.00, la biserica Sf. Pantelimon – Foișorul de Foc din București a avut loc tabăra de pictură pe sticlă „Ateneul Sf. Cuv. Parascheva”. Cursurile de pictură, ale căror obiectiv principal îl constituie realizarea de către tinerii creștini din parohia Sf. Pantelimon-Foișorul de Foc a unei expoziții de icoane pe sticlă și desen cu mesaj creștin, au fost susținute de artista Viorica Colpacci, directorul Galeriei de artă Spiritus a Institutului Român de Teologie și Spiritualitate Ortodoxă din New York, după cum informează http://ateneulsfantuluipantelimon.blogspot.ro/

Tema celui de-al noulea cerc de pictură și desen „Ateneul Sf. Cuv. Parascheva”, care și-a propus să exploreze simbolul Sfintei Treimi în iconografia creștină ortodoxă, a fost „Trunghiul echilateral – reprezentare a Sfintei Treimi în pictura bisericească”. Acest simbol apare chiar și în catacombe, având monogramul lui Iisus Hristos, flancat de a (alfa) și o (omega). Asemenea scene triunghiulare se întâlneau în Biserica răsăriteana pe epitafe, considerate ca semne ale credinței în Sfânta Treime. Mai târziu, acest triunghi a fost așezat pe capetele persoanelor zugrăvite în icoane. Prin secolul al XV-lea apar, pentru reprezentarea Treimei niște cercuri împletite.

În mod excepțional, ediția a noua a cercului „Ateneul Sf. Cuv Parascheva” s-a bucurat de lansarea cărții doamnei Daniela Șontică intitulată „Însemnări din pridvor”, apărută la Editura TRINITAS în Colecția MEDIA CHRISTIANA, Seria Lumina. Daniela Sontica a debutat în revista „Convorbiri literare” din Iași în 1989. A obținut de-a lungul timpului premii la mai multe concursuri de literatură. Printre acestea se numără și Premiul I la editia a VI-a a Festivalului Național de Poezie „Ion Vinea” în 1995 pentru „Debut editorial” cu volumul de versuri „Arlechini într-o pădure sălbatică”, Editura Vinea, 1995. Din 1993, Daniela lucrează în presă, în prezent fiind redactor-șef al cotidianului ‘Ziarul Lumina’.

Prin lecturile din cartea doamnei Daniela Șontică, copiii din parohia Sf. Mc. Pantelimon-Foișorul de Foc s-au întâlnit cu propria lor copilărie, conștientizând importanța semințelor de credință pe care Biserica le sădește în sufletul lor. Astfel, trecut copilăriei doamnei Daniela Șontică s-a putut contopi cu prezentul membrilor cercului de pictură și desen „Ateneul Sf. Cuv. Parascheva” sub arșița creatoare a Duhului Sfânt. Rezultatul? Încă o zi deosebită în cadrul cercului de pictură în care Daniela Șontică a pictat în sufletul copiilor amintirea nostalgică al începuturilor propriilor ei trăiri religioase, în timp ce copiii au desenat pe sticlă viitorul credinței altor tinere noi generații de credincioși.

Comentarii Facebook


Știri recente