Sfântul Proroc Ilie sărbătorit la Stockholm

De sărbătoarea Sfântului Proroc Ilie, sâmbătă, 20 iulie 2013, Preasfințitul Episcop Macarie al Europei de Nord a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica parohiei românești din cartierul Bredäng din Stockholm, fiind înconjurat de preoții Gheorghe Borca, Ioan Ruja și diaconul Sorin Sîplăcan. Cu acest prilej, a botezat pruncul Emanuel-Ilie, primul nepot al părintelui paroh Gheorghe Borca, oferind familiei o frumoasă icoană pictată cu chipul Preasfintei Născătoare de Dumnezeu și cu Sfântul Proroc Ilie, Ocrotitorul pruncului botezat, după cum informează site-ul episcopiascandinavia.se.

În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre viața și minunile Sfântului Ilie, subliniind legătura duhovnicească pe care Sfinții Părinți o fac, între profetul din Tesba Galaadului și Mântuitorul Iisus Hristos. Preasfințitul Macarie a arătat că așa cum Domnul, după ce a săvârșit mai multe minuni, iar după Pătimiri și Înviere S-a proslăvit și S-a înălțat la cer, tot așa Ilie, după minunile pe care Dumnezeu le-a lucrat prin el, a fost ridicat la cer pe un car de foc. Totodată, prin lucrarea Sa duhovnicească, prin dimensiunea ascetică a vieții sale, profetul Ilie rămâne model și pentru creștini, dar în mod deosebit pentru monahi. De aceea, foarte multe așezăminte monahale îl au ca ocrotitor, fiindcă încă din Vechiul Testament s-a arătat purtător al darurilor duhovnicești.

Episcopul românilor din Europa de Nord i-a felicitat pe toți cei care poartă numele Sfântului Proroc Ilie, oferind celor prezenți la slujbă, iconițe și mai multe cărți de folos duhovnicesc.

Comentarii Facebook


Știri recente